Co je to plánované těhotenství

Co je to plánované těhotenství - obrázek
Co je to plánované těhotenství - obrázek

Plánované rodičovství je snaha partnerského páru, aby otěhotnění a porod nastaly v nejvhodnější době. Plánované rodičovství může mít pozitivní, nebo negativní charakter. Pozitivní plánované rodičovství - cílená snaha o otěhotnění. Negativní plánované rodičovství - snaha a opatření vedoucí k zábraně nežádoucího otěhotnění (antikoncepce).

Plánované rodičovství je ve všech civilizovaných zemích světa považováno za základní lidské právo.

Populační exploze v nejlidnatějších rozvojových oblastech světa, tedy v Asii, Africe a Latinské Americe je v současnosti největší problém lidstva. Naše planeta má zásoby vody a potravin pouze pro omezený počet svých obyvatel.

Jediným řešením, jak regulovat obrovský nárůst populace v posledních desetiletích, je postupné zavádění metod plánovaného rodičovství do zemí s největším přirozeným přírůstkem obyvatelstva.

V rozvinutých zemích významně stoupla informovanost žen o metodách antikoncepce, o její dostupnosti, účinnosti a neškodnosti. A plánované rodičovství se zde již stalo součástí životního stylu. V těchto zemích se již naplňuje hlavní zásada - žena sama plánuje počet svých dětí a dobu jejich narození.

Bylo by ideální, kdyby se na celém světě rodily děti pouze rodičům, které si jejich narození skutečně přejí.

Co jsou plodné a neplodné dny?

Žena může otěhotnět pouze v určitých, cyklicky se opakujících, obdobích své pohlavní dospělosti (odborně hovoříme o reprodukčním období ženy). Doba mezi dvěma menstruacemi se u ženy dělí na tzv. plodné a neplodné dny.

Plodné dny jsou poměrně krátké období mezi dvěma menstruacemi, kdy může žena otěhotnět. Obvykle mezi 13. až 14. dnem od prvního dne předcházející menstruace se zrající vajíčko uvolňuje z vaječníku. Tato fáze se nazývá ovulace. Vajíčko je zachyceno trychtýřovitým rozšířením vejcovodu a putuje směrem k děloze. Životnost vajíčka (zárodečná buňka matky) je poměrně krátká. K jeho oplození musí dojít nejpozději do 17 hodin po ovulaci. Spermie (zárodečná buňka otce) má schopnost proniknout do vajíčka zhruba 48 hodin po souloži. Vajíčko bývá oplodněno pouze jednou ze spermií.

Spermie pronikají z pochvy velmi rychle, v děloze jsou již za několik desítek vteřin a do jedné hodiny po souloži bývají již na konci vejcovodu.

Plodné dny představují období, kdy je největší pravděpodobnost oplodnění vajíčka.

Avšak popsaná skutečnost nebývá tak jednoduchá a jednoznačná. Může nastat situace, že se vajíčko z vaječníku neuvolní. Toto období pak označujeme odborně jako anovulační cyklus, chybí ovulace. A během anovulačního cyklu oplození není možné.

Anovulační cykly bývají častější:
- po začátku menstruace u dívek v pubertě
- po porodech, potratech, na sklonku plodného období
- při vysilujících onemocněních
- při některých hormonálních poruchách
- ve stresových situacích.

Některé ženy mají anovulační cykly častěji, některé dokonce trvale, a jsou proto neplodné. Zjistit, zda proběhla ovulace a že je menstruační cyklus ženy ovulační, lze poměrně jednoduchou metodou – měřením tzv. bazálních teplot.

Autor: prof. MUDr. A. Pařízek, CSc. Kniha o těhotenství, porodu a dítěti,Galén, Praha 2015 
Objednávejte ZDE