Co s sebou na dovolenou s dětmi v kojeneckém a batolecím věku

Co s sebou na dovolenou s dětmi v kojeneckém a batolecím věku - obrázek
Co s sebou na dovolenou s dětmi v kojeneckém a batolecím věku - obrázek

Doporučený seznam

  • dostatek balené kojenecké vody u nekojených dětí s náhradní kojeneckou mléčnou výživou,
  • digitální nebo klasický (nertuťový) teploměr  k měření tělesné teploty,
  • opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem (UV faktor/SPF – sluneční ochranný faktor více než 30) (zkratka SPF je z angl. Sun Protection Factor a v překladu znamená sluneční ochranný faktor).

Sluneční ochranný faktor udává, jak dlouho se můžeme vystavit slunečnímu záření, pokud je naše pokožka zcela neopálená. Obecně se vychází z bezpečného  průměru 15 minut na sluníčku bez použití ochranného krému. Číslo ochranného faktoru opalovacího krému udává, kolikrát déle než 15 minut můžeme zůstat na slunci, aniž bychom se spálili (faktor 30 tedy znamená, že u velmi citlivé pokožky se zarudnutí objeví až po 7,5 hodinách po namazání těla ochranným krémem
(30 × 15 min. = 450 min. = 7,5 h). U faktoru 50 projdou na kůži jen 2 % paprsků. I jednotlivé  složky oděvu chrání proti UV záření (např. bavlněné tričko se považuje za faktor 10–20).

U dětí v kojeneckém a batolecím  věku preferujeme krémy s fyzikálními/minerálovými UV filtry. Fyzikální filtry se vyrábějí pomletím přírodních minerálních pigmentů (nejčastěji oxid zinečnatý, oxid titaničitý). Tyto filtry se na rozdíl od chemických filtrů nevstřebávají do kůže, ale zůstávají na jejím povrchu a díky bílé barvě odrážejí a rozptylují UV paprsky.

Krémy je nutné aplikovat 30 minut před expozicí slunečnímu záření v dostatečné vrstvě. Pro batole používáme celkem cca 7 ml, pro sedmileté dítě 15 ml a 30 ml pro dospělého. Natírání by se mělo opakovat po každé koupeli. Přímému slunečnímu svitu by se (nejen) děti měly vyhýbat mezi 11 a 15 h. V této době bývá sluneční záření nejintenzivnější, a tedy i nejrizikovější.

Slunění ano, ale bez rizika 
O zdravé opálení a důkladnou ochranu našeho organismu před negativním působením UV záření se postarají jedinečné antioxidační multivitamíny Jamieson: NT-OX a STAMINA. Přispívají k ochraně buněk před oxidačním stresem a podporují správnou činnost imunitního systému. Posilováním imunity snižují současně riziko rakoviny kůže, které může vyvolat nadměrné slunění. Jsou také vhodnou zásobárnou minerálů, které jsme ztratili pocením.

Dále si nezapomeňte přibalit:

 

Autor: doc. MUDr. Tomáš Honzík, PhD. a doc. MUDr. A. Pařízek, CSc.
Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015