Copak chutě, ale emoce jsou neovladatelné!

K tomuto článku mě inspirovala zpověď těhotné Ferdičky o chutích v těhotenství - ZDE . Po zjištění mého jiného stavu jsem  procházela fází "vyrovnávání se se situací". I přesto, že můj stav byl chtěný a  nejsem v této roli nováčkem. Těhotná jsem podruhé a Ferdička má oproti mně jen malý náskok. Jsem ve třináctém týdnu.

Odborné příručky mluví taktéž o třech obdobích z hlediska psychického stavu těhotné ženy. Tím prvním je právě vyrovnání se "se stavem" aneb přijetí těhotenství.
Každá žena, i přesto, že tento stav očekává, těší se na něj, popřípadě ho již zná, je v prvních dnech situací zaskočena. A jelikož většina žen přemýšlí daleko dopředu, může se lehko stát, že hodinu po kladném výsledku gravitestu usilovně přemýšlíte, kam dáte dětskou postýlku anebo že musíte přikoupit další autosedačku. Jaksi vám nedochází, že máte na vše čas asi tak 9 měsíců. 

Těhotná se také mimo jiné srovnává  s omezeními, která tato změna přináší.
Je třeba dbát na životosprávu, pohyb, čerstvý vzduch, žádné večírky apod.

Zaskočena jsem byla rovněž fenoménem, jež se nazývá, a hlavně jsem na sobě pozorovala a stále pozoruji, psychické změny, na které si matně vzpomínám z předešlého těhotenství.

- jsem citově náramně závislá na manželovi
Nepříjemná věc. Běda, jak se mi manžel méně věnuje, a pláč nastává při každém jeho zvýšení hlasu. A můžu se v duchu rozumem okřikovat, jak chci. Nedá se s tím nic dělat.

- nemohu se s nikým hádat ani přít
Po chvíli mám rovněž pocit, že je mi ubližováno, a má jinak vcelku bojovná povaha se ne a ne hlásit ke slovu. Odcházím ze při jako poražená a ublížená. Hrůza!

- jsem občas i vztahovačná
Toto je pro mě snad největší běs, jelikož "normálně" vztahovačné lidi špatně snáším.
A tak, když mě napadne něco v tomto smyslu, dám si hned facku! Nepřeháním, skutečně si jednu lehčí máznu. :o)

Těším se tedy už na druhý psychický stupeň těhotenství.
Dle všeho se konečně přestanu tolik soustředit na sebe a po prvních pohybech si  plně uvědomím přítomnost mého druhého děťátka. Začnu se na něj těšit a manžel si může doma zanadávat nad čímkoliv...

A jak jste prožívaly psychické změny v těhotenství vy?

Zdravím všechny těhotné, a zvláště Ferdičku.
Z těch chutí si nic nědělej, já mám období kysaného zelí. Akceptuji jen to opravdu kyselé z pytlíku, a kdyby někdo chtěl snad jen ochutnat, přinejmenším ho pobodám vidličkou! :o))