Další dotazy z poradny na téma CÍSAŘSKÝ ŘEZ

Další dotazy z poradny na téma císařský řez - obrázek
Další dotazy z poradny na téma císařský řez - obrázek

Téma měsíce ledna - OPERAČNÍ POROD

 otázka:    

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Na gynekologii mi byla měřena pánev s mírami 22-26-30-16. Bylo mi řečeno, že poslední hodnota je nízká. Doktorka mi sdělila, že pokud bude miminko větší než 3,2kg tak bude nutný císařský řez. Mohu se zeptat, od jakého týdne se dá předpokládat, že v době termínu porodu bude mít miminko 3,2kg. Tedy kdy se vlastně bude rozhodovat o tom, zda mi císařský řez bude proveden či nikoliv? Mám bohužel dva známé, kteří mají postižené dítě právě z porodu normální cestou, ale za použití kleští, protože se díky velikosti miminka nemohly dostat na svět. Příšerně se tohoto děsím a snad bych raději volila rovnou císařský řez bez ohledu na nějaké výpočty váhy. Bojím se, že váhový odhad je velmi nepřesný. Dá se císařský řez domluvit s gynekologem dopředu při mém strachu rodit normální cestou, dle výše popsané velikosti pánve? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

 odpověď:  

 

Dobrý den, vedení porodu se nedá určit jen podle pánevních rozměrů, vždy v kontextu konkrétního plodu a konkrétní pánve. Pokud je pánev měřena v první polovině těhotenství má NULOVOU výpovědní hodnotu stran vedení porodu v termínu. Pánev se předozadně výrazně rozšiřuje. Když už, má smysl posoudit blízko termínu a pak rozhodnout. Hezký den.

MUDr. Michal Koucký

 

 


 otázka:    

Hezký den pane doktore. Mám téměř 17 ti měsíčního syna, rodila jsem plánovaným císařským řezem.  Cca od 20tt jsem měla velmi silné bolesti stydké kosti, které se stupňovaly, posledních 8 týdnů jsem nebyla schopna pohybu, jen ležela. Ortoped mi doporučil porod císařským řezem kvůli hrozící symphyseolýze. V porodnici nechtěli riskovat, dítě mělo být větší (nakonec mel 3,7 kg, já v den porodu 72 kg), proto jsem rodila císařským řezem. Chci se Vás zeptat na Váš názor. Myslíte si, že císařský řez byl v tomhle případě opravdu nutností? Jaká je pravděpodobnost stejné indikace v případě druhého porodu? Na císařský řez nemám nejlepší vzpomínky, chceme druhé dítě, pořád přemýšlím, zda byl císař opravdu nutností a neměla jsem si stát za přirozeným porodem? Moc děkuji za Váš názor a odpověď. Zdraví Vás Ivana.

 odpověď:  

Dobrý den Ivano, rozestup stydké kosti provází jak těhotenství  tak se někdy projeví až po porodu, je to relativně častý jev. Léčba žádná neexistuje, postupem času dojde k úpravě spontánně, s odstupem po porodu. Úkolem lékaře je posoudit, jak moc závažné změny jsou, krajností je až vedení porodu císařským řezem. Pokud ovšem lékař prokáže rozestup spony stydké a bolesti budou výrazně v čase stoupat, v obavě před prasknutím spony provádíme plánovaný císařský řez. Bohužel se častěji vyskytuje u vícerodiček, to znamená, že situace se může opakovat. Hodně štěstí.

Doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.