Deformovaná děloha myomem

__ADV__Myom je nejčastějším typem nádoru dělohy, vyvine se u 10 až 20% žen. U mladých dívek jde o zcela výjimečnou diagnózu, naopak maximum výskytu je okolo 40 roku života ženy. U starších ročníků gynekologických pacientek tato nemoc ztrácí na významu, myomy totiž podléhají involuci a zmenšují se.



Vzhled všech myomů je poměrně uniformní. Jde o tuhé, kulovité útvary, skládající se z buněk hladké svaloviny. Liší se většinou pouze velikostí. Některý je velký sotva jako hrášek, jiný se rozměry vyrovná lidské hlavě.



Z počátku roste nádor uvnitř svaloviny dělohy. Jak se zvětšuje jeho objem začíná se vyklenovat buď nad povrch vlastní dělohy či do její dutiny. V určitém procentu případů je zavěšen pouze na stopce. Děloha může takto dorůst do velice bizarního tvaru.



Nádor nemusí léta činit žádné obtíže a objeví se pouze při preventivní prohlídce. Jindy je zdrojem opakovaného silného krvácení a to jak v období menstruace, tak mimo ní. Myom může díky svému objemu utlačovat okolní orgány, například močový měchýř. Pacientky jsou pak navíc sužovány opakovanými záněty močových cest nebo inkontinencí.



Zdeformovaná děloha může být i zdrojem sterility. Oplodněné vajíčko se prostě v takovém terénu neudrží. Když už žena otěhotní, může myom zapříčinit potrat či vážně zkomplikovat fyziologický průběh porodu.



Pacientky s touto diagnózou by měly docházet na pravidelné lékařské kontroly. K operaci se přistupuje pouze tehdy, když se projeví některé z výše uvedených komplikací nebo je nebezpečí maligního zvratu. Rozsah výkonu se řídí mimo jiné věkem ženy, u mladé ženy v reprodukčním věku není možné hned odstranit celou dělohu.

 

zdroj: MediCentrum