Děti budou proti tuberkulóze dál očkovány

České děti budou i nadále očkovány proti tuberkulóze po narození a pak v jedenácti letech. Potvrdil to doktor Michael Vít, hlavní hygienik České republiky. 

"Dostal jsem v minulých dnech dopis z regionální kanceláře Světové zdravotnické organizace v Kodani, který zhodnocuje výskyt tuberkulózy na území ČR a ve střední Evropě a doporučuje přestat s přeočkováním v jedenácti letech," řekl Vít. "Poslal jsem tento dopis českým odborníkům k vyjádření a s představiteli WHO budu jednat 16. května v Ženevě. Očkovat budeme zatím dál," dodal Vít.



Situace kolem tuberkulózy je nyní vážná zejména na Rokycansku, kde je její výskyt větší v romské populaci. "Chlapec, který je nakažený, nebyl očkován. Jeho dědeček měl tuberkulózu, v ČR se léčil, pak odešel do zahraničí, kde se neléčil, a nyní se vrátil. Pravděpodobně toto je zdroj infekce," vysvětlil Vít.




Stále méně nakažených

ČR patří k předním státům Evropy, ale i světa, který má toto onemocnění pod kontrolou. Od roku 1998 se počet případů tuberkulózy neustále snižuje. Loni bylo hlášeno 1006 nových onemocnění, což je o 156 méně než v roce 2003, kdy jich bylo 1162. V Praze, Karlovarském, Ústeckém, Moravskoslezském, Jihomoravském a Zlínském kraji byl počet nakažených vyšší než celostátní průměr, naopak nejméně hlášených nových případů bylo v kraji Vysočina a Jihočeském.



Na tuberkulózu zemřelo loni 47 osob a v porovnání s předcházejícími roky se tento počet nezvýšil. Převážná většina zemřelých byla ve věku nad pětačtyřicet let a jde o příslušníky rizikových skupin nebo imigranty.

 

 

 

 zdroj: Novinky

Témata: