Dětská výživa začíná mateřským mlékem

Už středověcí porodníci nepochybovali o tom, že matka a dítě spolu musí být hned po porodu. 

V České republice už delší dobu působí Baby Friendly porodnice (Porodnice přátelská dětem), které zavedly „rooming-in“, kdy se děti bezprostředně po porodu dostanou do náruče matky, kdy otec může být přítomen při porodu, a kdy miminko může zůstat s matkou na pokoji. V nemocnici Vám položí miminko na břicho hned po narození. Prsní kontakt s miminkem v atmosféře pokoje a pohody je pro maminky nezapomenutelnou součástí porodu.

Maminky, které využívají „rooming-in“ jsou jistější, snadněji se zbavují obav při kontaktu s miminkem. I novorozenci jsou zase pokojnější a odolnější vůči infekcím. A taky proto, že dostávají častěji mateřské mléko.

Proč je vlastně mateřské mléko tak důležité?

Předpokládám, že každá maminka chce dát svému dítěti do začátku života to nejlepší –mateřské mléko. Mateřské mléko má správnou teplotu, kvalitu a je vždy čerstvé.

Pro miminko má mnoho příznivých účinků – zvyšuje obranyschopnost organismu, snižuje riziko syndromu náhlého úmrtí v prvním roce života a snižuje riziko alergií, cévních onemocnění a astmatu. V posledních letech bylo zjištěno, že i kojení nebo krmení mateřským mlékem snižuje v pozdějším věku možnost obezity. U kojených dětí je prokazatelný lepší vývoj duševních schopností.

I pro maminku má kojení příznivý vliv na její organismu. Kojení jí pomáhá rychleji vrátit dělohu do původního stavu a také maminčina postava se rychleji vrací do stavu před těhotenstvím. Kojení  snižuje riziko onemocnění rakovinou prsu a  vaječníků. Kojení maminku chrání před vznikem osteoporózy a snižuje potřebu inzulínu u diabetiček. Ženy, které kojí, trpí méně chudokrevností. Z dlouhodobějšího hlediska mají kojící ženy snížené riziko vzniku karcinomu vaječníků, karcinomu prsu před menopauzou a rizika zlomeniny krčku stehenní kosti v přechodu, v důsledku lepší poporodní mineralizace kosti.

V neposlední řadě má kojení i sociálně-ekonomický přínos pro rodinný rozpočet – úspora spojená s náklady na kojeneckou stravu.

V dnešní době už většina žen ví, že mateřské mléko obsahuje všechny potřebné látky pro zdravý vývoj dítěte v prvních 6 měsících. 

Zatímco některé ženy nemají s kojením od začátku žádné problémy, jiné ženy zjistí, že je třeba překonat určité překážky a správnému a efektivnímu kojení se naučit. Neměli bychom zapomenout, že zdravotní sestry, lékaři i porodní asistentky jsou připraveni mamince pomoci se správným kojením.

Od ukončeného 6. měsíce můžete ke kojení zavádět nemléčný příkrm. Maminka může dále pokračovat v kojení a tak dlouho, jak bude ona nebo její miminko chtít. I v případě, že se musíte vrátit do práce, nemusíte s kojením skončit. Kojit můžete ráno, večer nebo o víkendu. Mezitím může dítě krmit maminky odstříkaným mateřským mlékem jiný člen rodiny.

K odsátí a uskladnění mléka může maminka použít odsávačku mateřského mléka. Mléko lze uložit do lednice na 24 hodin nebo do mrazáku až na 3 měsíce. Odsávačka s ventilem je navržena tak, aby odsávání přirozeně napodobovalo sání miminka a používání bylo velmi pohodlné. Odsávačku mateřského mléka může maminka použít i v případě nalitých prsou po nakrmení dítěte. Ulehčí si od nepříjemného pocitu před dalším krmením. 

Maminky pamatujte…

Mít dítě je nejkrásnější změna, jakou kdy v životě zažijete. Prvních několik týdnů je velmi náročných, jak po psychické tak i po fyzické stránce. Od příbuzných a přátel dostanete mnoho dobře míněných rad, které si někdy navzájem odporují. Důvěřujte především sama sobě a v případě nutnosti se spojte se svojí zdravotní sestrou nebo lékařem.

Užitečné informace o kojení také můžete získat zavoláním na Národní linku kojení, kterou provozuje Laktační liga při FTN Krč, v Praze 4. Rady a zkušenosti zaměřené na výživu a péči o dítě najdete i na internetu např. www.kojeni.cz nebo v časopise MaMiTa. O výrobcích AVENT pomáhajících maminkám déle kojit a krmit své miminko se dočtete na www.aventbaby.cz . Produkty naleznete v lékárnách a ve specializovaných dětských obchodech.

Eva Čejková