Dětský chrup

Dětský chrup (též mléčný, první či dočasný) se skládá ze 20 zubů: velkých a malých řezáků, špičáků a stoliček. 

Jejich prořezávání probíhá zhruba od 6. do 30. měsíce po narození. Jakkoli jde o zuby dočasné (mění se po 6. roce života), vyžadují stejnou pozornost a péči jako zuby stálé. A to nejen proto, aby byly zdravé a dítě nemuselo zažívat nepříjemné bolesti a zákroky v zubní ordinaci, ale také proto, že naučí-li se už v raném věku správně pečovat o svůj chrup, bude se už automaticky starat i o zuby stálé.

Na kvalitu prvních zubů má velký vliv stravování matky v těhotenství (kromě základních vitaminů by měla být strava bohatá zejména na vápník) a následná výživa dítěte. I když se nějaký čas podceňoval význam kojení, stále platí, že pro vývoj zdravého chrupu je kojení velmi důležité.

Při prořezávání prvních zubů (nejčastěji to bývají horní a dolní řezáky) zažívají někdy rodiče traumata, neboť  není  vždy jasné, proč dítě pláče a co je trápí. Prořezávání je většinou doprovázeno zvýšeným sliněním, dásně bývají zarudlé a lehce opuchlé, může se objevit i zvýšená teplota. Určitou úlevu naběhlým dásním poskytnou speciální kousadla, která se předtím zchladí v ledničce.

Chyby, omyly a mýty
K tomu, aby dítě dobře prospívalo a zdárně se vyvíjel i jeho chrup, vůbec nepotřebuje cukr. Nezvykne-li si na sladké, není potřeba sladit čaj ani kaše. Cukr totiž představuje pro zuby největší nebezpečí, a proto by si ani v pozdějším věku dítě  nemělo zbytečně zvykat na pamlsky. Nikdy by se nemělo trestat tak, že se mu nedá sladkost, ze které tak vznikne ještě více žádoucí artikl. Zrovna tak ale škodí chrupu například i průmyslově vyráběné džusy, jejichž kyseliny velmi agresivně odvápňují zubní sklovinu. Často se lidé mylně domnívají, že ovoce zubům neškodí a že například jablko může nahradit večerní čištění zubů. Je nutno si uvědomit, že i tak zdravé a doporučované ovoce obsahuje škodlivé cukry. Z hlediska zdravých zubů patří mezi nejnebezpečnější ovoce banán, který vytvoří na zubech lepivou sladkou hmotu. Po jeho pozření je lepší zuby přečistit kartáčkem a po napití džusů by se alespoň měla vypláchnout ústa čistou vodou.

Další chybou, kterou dělá velké množství matek, je olizování dudlíků či lžiček, kterými dítě krmí. Do ústní dutiny kojence, kde je z bakteriologického hlediska stabilní prostředí, tak zbytečně zanášejí škodlivé bakterie. Teoreticky vzato by se při absolutním dodržování všech hygienických zásad cizí bakterie měly objevit v ústech jedince až při prvním mileneckém polibku. Toho asi nedocílíme, přesto je zbytečné zanášet do úst malého dítěte předčasně cokoli, co mu neprospívá.
Zrovna tak není vhodné podporovat usínání dítěte při kojení u prsu matky, neboť neustálé setrvávání sladkého mléka v ústech znemožňuje samočistící funkci slin.
Za vůbec nejhorší považují stomatologové namáčení dudlíků do medu. Při častější aplikaci tohoto „uklidňovadla“ se zcela poruší sklovina zubů. Výsledkem jsou takzvané medové zuby, úplně zkažené, které se obtížně léčí a většinou se musí předčasně vytrhnout. Dítě tak zbytečně v raném věku pozná bolest, špatně kouše, hůř artikuluje a předčasná ztráta prvních zubů může i neblaze ovlivnit růst zubů stálých.

Prevence mléčného chrupu
Dočasné zuby zasluhují stejnou péči jako zuby stálé. Už první dva zoubky mohou rodiče pravidelně čistit speciálním gumovým kartáčkem, který si navléknou na prst. Později se dítěti pořídí malý a měkký kartáček. Zuby rodiče čistí dítěti zhruba do dvou až tří let. Když se pak naučí manipulovat s kartáčkem samo, mělo by si osvojit správnou techniku čištění. Ta není u prvních zubů tak náročná jako u zubů stálých,  postačí jen samotný kartáček a pasta a naučit se stírací pohyb štětinami od dásní směrem ke korunce zubu, nebo-li od červené k bílému. I malé zoubky se ale musí vyčistit ze všech stran. Používá se zubní pasta se sloučeninami fluóru. Zatímco se v sedmdesátých letech prosazovalo podávání této látky omezující kazivost zubů v tabletách a celoplošně i fluoridací pitné vody, nyní se spíš doporučuje jeho lokální aplikace v zubních pastách, gelech či v potravinách.

Ve věku jednoho roku by mělo dítě absolvovat první kontrolu u dětského stomatologa.

 

zdroj: Zdravcentra.cz