Diagnostikovali mi těhotenskou cukrovku. Co pro sebe mohu udělat?

Diagnostikovali mi těhotenskou cukrovku. Co pro sebe mohu udělat? - obrázek
Diagnostikovali mi těhotenskou cukrovku. Co pro sebe mohu udělat? - obrázek

Každá žena touží po co nejklidnějším průběhu těhotenství a chce se těšit z mateřství, přestože toto období vyžaduje mnoho péče a času. Během gravidity však mohou nastat komplikace, například v podobě těhotenské cukrovky. Co dělat v případě, že se gestační diabetes týká i vás?

Každá budoucí maminka by měla u lékaře podstoupit test, který odhalí hladinu cukru v její krvi a ukáže, zdali netrpí tzv. těhotenskou cukrovkou. Vznik GDM – gestační diabetes mellitus, jak zní odborný název této nemoci, záleží na mnoha okolnostech, které se ne vždy dají předem detekovat.

Které faktory přispívají ke vzniku těhotenské cukrovky?

  • genetická predispozice (pokud se diabetes objevuje v jakékoliv podobě v rodinné anamnéze)
  • obezita
  • věk (budoucím maminkám se zhruba od 25. roku jejich života zvyšuje riziko tohoto onemocnění)
  • špatná životospráva (málo pohybu a nevhodný jídelníček)

Poraďte se s lékařem

Cukrovka v těhotenství ovšem není závažným ortelem. Se snížením ženských hormonů obvykle odezní i příznaky nemoci po porodu. Lékař může v době očekávání nasadit vhodné léky včetně inzulínu. Pokud máte nějaké nejasnosti, otázky či obavy, raději se informujte u svého doktora. Co však můžete udělat vy pro sebe a své dítě?

Všímejte si, co jíte

Nejběžnější, a tak trochu i věčně omílanou radou je změna stravy. Poradit se ohledně správné stravy můžete buď se svým lékařem, nebo přímo s nutričním specialistou. Obecně se při onemocnění cukrovkou klade důraz na omezení množství sacharidů a potravin obsahující vysoký glykemický index. Myslete na to, že cokoliv nevhodného sníte vy, ovlivní to i vaše dítě. Jakých pokrmů se tedy raději úplně vyvarovat?

  • smažených jídel a polotovarům
  • potravinám obsahujících umělý cukr (například slazených limonád)
  • příliš velkých sacharidových příloh, zejména pak brambor a rýži
  • ovocných džusů s přidaným cukrem

Hýbejte se

Pokud nejste na rizikovém těhotenství, 30minutová denní procházka v nenáročném tempu (nejlépe někde v přírodě) udělá dobře nejen vám, ale i miminku. Samotnou léčbu těhotenské cukrovky rozhodně nepodceňujte. V opačném případě riskujete komplikace u porodu a do budoucna i trvalé postižení vašeho dítěte v podobě dětské obezity, mozkových dysfunkcí či dechových obtíží.

Zrádností těhotenské cukrovky je, že ji nemusí doprovázet téměř žádné příznaky. Nastávající maminky někdy pociťují pouze větší žízeň. Při dodržování všech doporučení lékaře a absolvováním pravidelných prohlídek na ultrazvukovém vyšetření, se však nemusíte obávat. Těhotenství probíhá v drtivé většině případů bez vážnějších komplikací.