Dítě narozené klinicky mrtvé matce zemřelo

__ADV__Dítě, které se minulý měsíc narodilo ve Spojených státech klinicky mrtvé matce, zemřelo. Oznámila to v pondělí rodina dítěte s tím, že zdravotní stav dítěte se v posledních dnech prudce zhoršil.

Susan Anne Catherine Torresová, která se narodila předčasně 2. srpna, zemřela v neděli po operaci, kterou se ji lékaři snažili zachránit poté, co u ní zjistili perforaci střeva.

Porod dítěte vyvolal celosvětovou pozornost, protože děvčátko se narodilo 26leté Susan Rollinové Torresové poté, co matka byla na vlastní přání udržována po tři měsíce na přístrojích, aby se v jejím těle mohl vyvinout plod do životaschopného stadia.

Vědecká pracovnice v americkém Národním úřadu zdraví Rollinová Torresová trpěla rakovinou. Poté, co se nemoc rozšířila do mozku a vyvolala tam mozkovou mrtvici, žena vlastně zemřela. Její základní fyzické funkce však byly uměle udržovány, aby mohla dítě donosit.

Podle lékařů bylo těhotenství "závodem mezi vývojem plodu a rakovinou, která dále ničila ženino tělo". Nakonec bylo dítě přivedeno na svět předčasně, protože "rizika zdravotního stavu matky začala převažovat nad riziky předčasného porodu". Dítě se narodilo v sedmém měsíci, ale vážilo jen 812 gramů.

 

zdroj: ČTK

Témata: