Dítě za každou cenu: kolik stojí umělé oplodnění?

Dítě za každou cenu: kolik stojí umělé oplodnění? - obrázek
Dítě za každou cenu: kolik stojí umělé oplodnění? - obrázek

Porodit a vychovat vlastní dítě je pro mnoho párů životním snem. Co ale dělat, když se nedaří otěhotnět přirozeně? Existuje možnost, jak vytouženého potomka dosáhnout pomocí lékařské metody. Asistovaná reprodukce, jinak také umělé oplodnění, však může přijít i na statisíce, proto se někteří budoucí rodiče uchýlí k úvěru nebo půjčkám bez registru. Na kolik peněz páry vyjde početí potomka s lékařskou pomocí?

První cykly umělého oplodnění hradí pojišťovna

Asistovaná reprodukce pomáhá oplodnění vajíčka různými způsoby. Umělé oplodnění je variantou, při které je do dělohy vstříknuto sperma partnera nebo dárce, případně je vajíčko oplozeno laboratorně mimo tělo a následně vloženo přímo do dělohy (IVF). Zákrok IVF hradí ženám zdravotní pojišťovna, ale pouze první 3 - 4 pokusy (podle počtu použitých embryí). I tak musí páry doplácet zhruba 3–18 000 Kč za léky a další prostředky ke zvýšení šance na otěhotnění. Jestliže se oplozené vajíčko neuchytí, další zákroky si již dvojice musí hradit samy – a jeden pokus je vyjde na 25 - 55 000 Kč. Proto si často budoucí rodiče na miminko berou půjčky bez registru nebo bankovní úvěry. Úspěšnost IVF se odhaduje kolem 40 %, a tak je mnohdy potřeba zákrok opakovat či podpořit dalšími metodami. A to již může v rodinném rozpočtu způsobit problém.

Další metody asistovaného početí

Mezi další možnosti, jak docílit těhotenství s pomocí lékařů, patří:

  • přesun embryí do dělohy (ET),
  • přemístění vajíčka a spermií do vejcovodů (GIFT),
  • embryotransplantace při mimoděložním těhotenství,
  • injekční oplodnění vajíčka (ISCI),
  • injekční oplodnění vajíčka vybranými zralými spermiemi (PISCI),
  • a další.

Každý takový zákrok vyjde na 10 - 25 000 Kč a žádný z nich již pojišťovny nehradí. Další desetitisíce korun si páry musí připravit, pokud chtějí své pohlavní buňky zmrazit pro pozdější použití nebo jestliže se rozhodnou k početí potomka použít darovaná vajíčka či spermie.

Medicínské možnosti podporující otěhotnění

Existují další podpůrné metody, které vajíčku napomohou s oplozením nebo uhnízděním. Páry navíc často podstupují nejrůznější vyšetření, lékařům se musí zaplatit i za sledování vývoje embrya v laboratoři nebo odběr vhodných spermií z varlat či nadvarlat. Cena těchto doplňkových zákroků a léků zvyšujících plodnost se pohybuje v řádu tisíců korun. V součtu se základním umělým oplodněním se celý zákrok včetně podpůrných metod může vyšplhat i na částku 60 - 70 000 Kč za jeden pokus.

S věkem plodnost žen klesá

Umělé oplodnění se prodraží zejména starším ženám, u nichž výrazně klesá plodnost. Úspěšnost početí s pomocí asistované reprodukce se u žen starších 40 let významně snižuje, proto je u nich často nutné zákrok několikrát opakovat. Tak zároveň prudce narůstají i samotné náklady na otěhotnění. Pokud tedy po miminku toužíte a dlouhodobě se vám nedaří jej počít přirozeně, myslete na včasnou návštěvu lékaře a případně i na finanční náklady s umělým oplodněním spojené.