Dnes má svátek Jaroslav

V občanském kalendáři má 27.4. svátek Jaroslav. Leckdo se ještě dnes domnívá, že nositelé tohoto jména "slaví jaro". Toto staroslovanské jméno je však složeno ze slova jaryj, jež znamená jak "prudký, vznětlivý", tak i "silný, tvrdý a přísný". Druhá část jména je zřejmá. Jaroslavové jsou tedy "slavní svou silou" nebo, chcete-li, "prudkostí".

Přestože Jaroslav nemá svého patrona v církevním kalendáři, nositeli tohoto jména se to v dějinách jen hemží. K nejznámějším patřil bezesporu Jaroslav I. Vladimirovič zvaný Moudrý, jinak velký kníže Kyjevské Rusi (v letech 1019-54). Od svého otce, knížete Vladimíra, dostal jako dědičné úděly Rostov a Novgorod. To však nehodlal respektovat nejmladší syn Svatopluk a nechal zavraždit své bratry Borise a Gleba. Jaroslav bleskově sehnal armádu a v lítém boji vzpurného bratra porazil a zahnal až za hranice. Stal se velkoknížetem a usídlil se v Kyjevě. Celé období jeho vlády se do historie zapsalo zlatým písmem. Tím se stalo jméno Jaroslav velmi populárním a nosila je i celá řada ruských knížat.

Také v Čechách bylo, je a jistě i nadále bude toto příjemné jméno poměrně časté. Na jeho rozšíření má zásluhu hrdina jedné z šesti epických básní Rukopisu královédvorského. Tato báseň se jmenuje O velikých bojech křesťan s Tatary nebo také jen Jaroslav a patří mezi naše nejkrásnější. Ve 289 verších barvitě líčí památné vítězství Čechů a Moravanů nad Tatary u Olomouce (1241), kde se obzvláště slavně proslavil rek jménem Jaroslav. Později se sice ukázalo, že Rukopis královédvorský je padělek z 19. století, ale slávu a oblibu tohoto jména to již neohrozilo.

 

zdroj: www.libri.cz

Témata: