Dotaz z poradny - očkování

Očkování je v poslední době velmi diskutované téma. Vybíráme proto z naší pediatrické poradny ty nejčastější. Na našich facebookových stránkách se s námi pak můžete podělit o Váš názor. 

 

Pane doktore, mám dítě se špatnou imunitou a velice se obávám jednotlivých kol očkování. Nebylo by pro nás lepší očkovat nemoci jednu po druhé, abychom případně dokázali lépe reagovat na nežádoucí účinky?

Zvýšená frekvence infekčních onemocnění u malých dětí, která je mylně pokládána za „špatnou imunitu“ je v naprosté většině případů dána ještě nezkušeností jejich imunitního sytému. Teprve až pod vlivem interakcí imunitního systému s infekčními a neinfekčními antigeny dochází ke vzniku tzv. paměťových lymfocytů. Právě v období do l roku věku, kdy imunitní systém je ještě nezkušený a nevyzrálý je dítě nejzranitelnější a očkování pomůže překlenout toto období vyšší náchylnosti k nemocem. Očkování pouze proti jedné infekci není schopno navodit v potřebném čase ochranou imunitu proti všem rizikovým infekcím v tomto věku. Znamenalo by samozřejmě i neúnosné časové zatížení všech zúčastněných a pro dítě i nadměrnou zátěž pomocnými látkami a konzervačními látkami, které jsou též přítomny ve vakcínách.

 

Dobrý den pane doktore, jaký je Váš názor na očkování Prevenarem?

U několika dětí jsem již zažil velice závažná onemocnění, která byla způsobena právě pneumokoky. Nejčastěji se jednalo o zápaly plic či záněty mozkových blan, které bohužel mívají u malých dětí velmi vážný průběh a mohou vést i k úmrtí. Očkování proti pneumokoku výskyt těchto onemocnění významně snižuje, proto ho jednoznačně doporučuji. Vakcína Prevenar obsahuje 13 nejnebezpečnějších a nejčastějších typů pneumokoka a mimo jiné chrání také před záněty středouší (způsobenými pneumokoky, protože příčin zánětů středouší je několik), které jsou u dětí velmi běžné. Nejohroženější jsou děti do 2 let, proto je vhodné očkovat co nejdříve, buď současně s hexavakcínou, nebo s dvoutýdenním odstupem, který snižuje riziko zvýšené teploty, která se někdy u dětí po podání vakcíny objevuje. 

 

Dobrý den, mám dotaz, proč se zarděnky očkují již v batolecím věku?

Vrozená forma zarděnek může být spojena s vážným zdravotním poškozením dítěte. Riziko poškození dítěte  při onemocnění matky  zarděnkami v  prvním měsíci gravidity je  50%. Vzhledem k nárůstu tohoto onemocnění u mladších dětí v 80.letech minulého století se začaly v roce 1986 očkovat děti do 2 let věku. Účelem povinného očkování je dosažení vysoké proočkovanosti v populaci a tím jednak přímo chránit očkované jedince a jednak snížit šíření nebezpečných mikroorganismů.  Snížením šíření nebezpečných virů a bakterií dochází i k ochraně jedinců, kteří ze zdravotních důvodů očkováni být nemohou. Vytváří se tzv. kolektivní imunita, která snižuje i riziko této infekce v graviditě.

 

zdroj:  Porodnice.cz