Dotazy na téma OPRUZENINY

Dotazy na téma OPRUZENINY - obrázek
Dotazy na téma OPRUZENINY - obrázek

Pokud si nevíte rady, jak postupovat, když má Vaše miminko opruzeniny, můžete se ptát v naší poradně, rádi zodpovíme Vaše dotazy.

 

otázka

Dobrý den pane doktore,
obracím se na Vás s nepříjemným problémem. Moje 8 měsíční dcerka prakticky od narození trpí na opruzeniny, a to především kolem konečníku a mezi půkami. Kůže je velmi červená, mezi půlkami se i drobně olupuje, většinou nemokvá, ale musí to být miminku velmi nepříjemné. Vyzkoušeli jsme už spoustu krémů, mastiček i sprejů - levné z drogerie (aviril, rybilka, sebamed, batole, sudocream, sebamed, nivea sos, bepanthen zásyp, měsíčkovou weledu a weledu pro atopiky), z lékárny na doporučení pediatra, potom - calciovou mast, imazol, framykoin, fungicidin, pityol. Dále odvar z řepíku a černého čaje, jarischův roztok a genciánku. Z uvedeného nepomohlo vůbec nic. Zkoušeli jsme i změnit jednorázové plenky - zelené a bílé pampersky, babylove z dm a teď jsme na bambo nature. Větrání zadečku nepomáhá, přes den přebaluji po 2H, vždy pod tekoucí vodou. Žádné vlhčené ubrousky. Zadeček důkladně vysušuji. Už jsem zoufalá. Co může ještě pomoci? Jak je možné, že vůbec nic nepomáhá? Ještě dodám, že dcera je stále kojená a kožní problémy nemá nikde jinde. Dále podáváme některá z probiotik - biogaiu, lactobacilky, nutrolin. Mockrát děkuji za jakýkoliv "nápad".

odpověď

Dobrý den,
vše by mělo mít svůj řád - měl by se udělat stěr z kůže na bakteriologii a mykologii, jestli je tam bakteriální nebo kvasinková infekce a podle toho ordinovat místní terapii. Ideálně by Vás měl vidět (dětský) dermatolog. V případě, že se jedná o dlouhodobou opruzeninu v oblasti anu, měli byste mít vyšetřenou hladinu zinku (kterou ale vyšetřují jenom ve velkých nemocnicích). Existuje onemocnění, které se projeví dlouho trvající nehojící se opruzeninou kolem anální oblasti, které je právě způsobeno špatným vstřebáváním zinku (a druhotnou poruchou imunity). Jedná se ale o poměrně vzácnou věc. Léčí se suplementací zinku. Pokud je plně kojena, měla byste již začít s příkrmy.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


 
   otázka
Dobrý den,
můj dotaz se týká opruzenin zadečku. Mému synovi je skoro 5 týdnů a 14 dní se potýkáme s opruzením. Vždy to třeba za 1 - 3 dny zmizí a jakmile to doléčíme, další den se objeví znovu. Má to vždy hodně zarudlé, skoro přes celou prdelku - tam jak se dotýkají půlečky. Bylo mi řečeno, že pokud to mokvá mám natírat fialkou a na to dávat pytiol nebo rybilku ve větší vrstvě, což dělám. Přebaluji co nejčastěji - používáme plenky pampers, nepoužívám na očištění ubrousky ale vatu nebo odličovací tampony a vodu. Vždy vysuším, nechám chvíli na vzduchu. Bepanthen nepomáhá. Navíc mi lékařka předepsala Imazol 2x denně, natírám i do třísel. Je nějaké jiné řešení? Jsou některá miminka k opruzeniním více náchylná? Děkuji za odpověď.
 
   odpověď
 
Dobrý den,
pokud opruzeniny mokvají, je dobré je léčit vysychavými obklady, já osobně genciánovou violeť (fialku) moc rád nemám. Vysychavé obklady mohou být z heřmánku (chamomilla) nebo jen z černého čaje. Teprve pak po vyschnutí se dávají různé masti. Vaše paní doktorka začala Pityolem, což je dobrá volba, ale pro nedostatečný efekt pojala správně podezření na možnou mykotickou dermatitidu (přerůst mykózou) a tam je léčba Imazolem (nebo Pervarylem) dobrá, ale je nutno nechat čas (3-5 dnů) na efekt. Pokud by léčba antimykotikem nezabrala, mám výborné zkušenosti s mastí od firmy Bubchen-Bubchen baby krém na opruzeniny, zkuste to. Je možné, že opruzeniny souvisejí i s charakterem stolice a problém může být tam (kyselá agresivní páchnoucí stolice). Bylo by pak potřeba doplnit určitá vyšetření zaměřená tímto směrem. Pozor i na deficit zinku, ale to jsou raritky.
 
Doc. MUDr. Tomáš Honzík Ph.D.