Dotazy z poraden - kojení

Dotazy z poraden - popraskané bradavky - obrázek
Dotazy z poraden - popraskané bradavky - obrázek

Do naší poradny chodí mnoho dotazů od maminek, které mají při kojení problémy, například s popraskanými a vysušenými bradavkami. Přečtěte si, co doporučují naši odborníci.

Dotaz:

Dobrý den, prosím o radu. Mám čtyřdenního chlapečka. Bohužel už teď mám popraskané a vysušené bradavky a první přisátí někdy bolí tak až mi vyhrknou slzy. Před a po každém kojení si je sprchuji ale zatím ničím nemaži. Mohu použít už nějakou léčivou mast, nebo je stačí namazat jen mastnějším krémem a před kojením umýt? Mám vysušené i dvorce, které se loupou. Velice děkuji za odpověď.  Lenka

Odpověď:

Milá Lenko, pokud ještě kojíte, jste velká hrdinka, ale prosím a prosím moc za Vás, zkuste si podle něčeho zkontrolovat techniku přisávání, přikládání nebo se z toho nedostanete. Chraňte sama sebe, z tohohle se hrozně špatně dostává, když neupravíte techniku kojení. Prsa můžete mazat Hemagelem, který je bezpečný pro Vás i pro miminko a urychluje zhojení bolestivého poranění prsu. Mažte tenkou vrstvu po každém kojení a před dalším kojením pouze omyjte vlažnou vodou nebo infadolanem, nebo ondřejovou mastí a pak prsy před kojením otřít. Hlavně vypilovat tu techniku, protože jinak to žádná super mastička nespraví. MOOOC PROSÍM pomožte sama sobě a mímo bude v pohodě, jinak se začarujete do kruhu a budete oba nešťastní. Ať vás ty bradavky přestanou bolet, ať to co nejdřív vyřešíte a ať jste v pohodě!!!!!
Krásný den.


Bc. Martina Procházková
laktační poradkyně


Dotaz:

Dobrý den paní Procházková, obracím se na Vás s následujícím dotazem. Jsem nyní ve 34. týdnu těhotenství (první miminko) - nemám tedy ještě žádné zkušenosti s kojením. Trápí mě ploché bradavky - v klidu (teplo, bez vzrušení) nejsou bradavky vůbec vystouplé nad okolní "terén", v případě chladu či vzrušení vystupují cca o 0,5 cm (takže též "žádná sláva"). Bylo by vhodné podstoupit již nyní nějaké kroky k tomu, aby byla větší šance na bezproblémové rozkojení po porodu a následné kojení? Jaké kroky bych měla učinit - co doporučujete?
Velmi Vám děkuji a přeji krásný den. Katka V.

Odpověď:

Dobrý den, Katko,

prsa se mají těhulce kontrolovat zhruba v polovině těhotenství a pokud se zjistí ploché bradavky, doporučuje se používat formovače až do porodu, podle toho, jak je budete snášet. Začíná se asi 3x denně na 10 minut a pak jak zvládnete, třeba i půl dne. Na druhou stranu, pokud jste trpělivá a dáte si tu práci i s plochými bradavkami se dá bezproblémově kojit. Jde v podstatě jen o první měsíc, pak už bradavku dítko vytvaruje samo.

Takže formovače mohu jen doporučit, dále přípravu ke kojení v nějakém kurzu, nebo jen načíst a spolehnout se na sestřičky v porodnici, kam jdete rodit. Dále doporučuji pomůcky ke kojení a ochranu bradavek při jejich podráždění. Dobré zkušenosti mám s Hemagelem  který urychluje zhojení bolestivé praskliny prsu. Po každém kojení aplikujte tenkou vrstvičku HemaGelu, kterou zase před kojením omyjete vodou. No a zbytek jen odpočívat a odpočívat a těšit se. Držím palce. Krásný den.

Martina Procházková
laktační poradkyně