Dotazy z poraden na téma péče u dutinu ústní u dětí

Dotazy z poraden na téma péče u dutinu ústní u dětí - obrázek
Dotazy z poraden na téma péče u dutinu ústní u dětí - obrázek

Dnes jsme pro Vás připravili otázky a odpovědi z poradny Mgr. Danuše Jandourkové na tíma: Jak pomoci dítěti s čistěním zoubků?Druhá otázka je na téma počátek růstu chrupu u dětí.

otázka
Vážená paní magistro, zkouším se obrátit na Vás s prosbou o radu ohledně čištění zoubků. Mám chlapečka, kterému budou v červnu tři roky, je ale extremně maličký a drobný a vývojově i opožěný, pořád nemluví - je narozený předčasně s PH pod 500g. Od malička má potíže s refluxem a příjmem potraby, takže dlouho jsme ani zoubky čistit nemohli. Teď už se mi nějaký čas daří, mu kartáček do pusiny dát, dokonce i s pastou, už u toho nezvrací (pokud u toho "neřve"), ale právě u toho strašně moc vyvádí, šíleně brečí a vzteká se a já už nevím, jak na něj, aby to pro něj nebylo tak traumatizující a mohli jsme zoubky v klidu čistit. Ani na zubním mi nebyli schopní nějakou "fintu" poradit, protože on se u toho brání. Vzhledem k tomu, že máme horzné potíže i s jídlem a tím zvracením, tak je toho někdy moc a stresuje to samozřejmě i mě. Pokud Vás nějaká rada napadne, budu moc ráda. Děkuji.
odpověď
Dobrý den, asi bych se nejprve zaměřila na to, že bude ochoten vůbec zuby čistit, zatím bych rezignovala na kvalitu. Zkuste to hrou - čistěte si zuby navzájem, čistěte je nějakému zvířátku.... Kupte nějaký pěkný kartáček - ať si sám vybere...... Až se to začne trochu dařit, můžete se domlouvat také na kvalitě a délce čištění.

 Mgr. Danuše Jandourková, klinický psycholog

 

 

 

 

otázka
Dobrý večer pane doktore, chtěla bych se touto cestou zeptat, zda je možné, že naší pětiměsíční holčičce začal růst první zoubek vlevo dole, jakoby špičáček. Sáhla jsem ji malíčkem na tu "bílou tečku" a je to ostré a dásničku má jakoby nazvednutou. Dále bych se zeptala, jak dlouhé trvání mají takové nahnědlé stroupky (neznám odb.název) na hlavičce. Každý den, pravidelně promazáváme, naše dr. mi poradila, že ji to mám nehtem jemně jakoby přejíždět, když je to mastnější, tak ji prý nijak neublížím. Nic takového nedělám a proto se ptám, zda to zmizí postupným promazáváním. Nevím, zda můj dotaz směřuje správně a děkuji za případnou odpověď! Kristina
odpověď
Erupce dentice, jak věk tak pořadí zubů, je velmi variabilní, a i kdyby byl první špičák nic závažného to neznačí.Ve hlavičce se jedná nejpíše o seboroický ekzem, neboli dermatitis seborrhoica. Jedná se o povrchní zánět kůže postihující oblasti bohaté na mazové žlázy a intertriginiózní oblast (plenková lokalita). Je to kombinace poruchy činnosti mazových žlaz, složení mazu a svůj vliv mohou mít i mikroorganismy (především kvasinky-Pityrosporum a Candida). Seboroická dermatitida kojenců se začne objevovat většinou již v průběhu prvních 6 týdnů života. Na kůži vlasaté části vlasů jdou drobné žlutohnědé šupinky na bleděrůžové spodině v rozsáhlých plochách. Ze kštice se může dermatitida šířit do obočí a do střední části obličeje. V léčbě běžné kojenecké seborei ve vlasech vystačíme většinou salicylovým olejem 2-3%, kterým dvakrát v týdnu vždy na dobu 3h před koupáním důkladně napustíme všechna šupinatá místa a během večerní koupele šupinky jemně vyčesáme. V úpornějších případech používáme masti s ureou (dělané magistraliter) nebo preparát Excipial U lipolotio, který aplikujeme 2x denně. Recepty na salicylový olej nebo mast s ureou musí napsat praktický lékař, Excipial U lipolotio se dá koupit v lékárně.

Doc MUDr. Tomáš Honzík, PhD.