Dotazy z poradny na téma HOREČKA

Dotazy z poradny na téma HOREČKA - obrázek
Dotazy z poradny na téma HOREČKA - obrázek

Odborníci v našich poradnách každý den odpovídají na mnoho dotazů. Dnes jsme vybrali dotazy a vyjádření lékařů na téma horečka.

 Otázka:     

Dobrý den, syn má již 5 dnů teploty - horečky 37.7C - 38.1 °C. Není nastydlý a nic než zuby ho nebolí. Má nateklé horní dásně a hodně červené. Jeden špičák se mu prořezal. Normálně má dobrý apetit, teď jídlu až na kaše moc nedá. Taky má řidší stolici. Vše tedy ukazuje na zuby. Sahá si do pusinky a naříká. Kousátko a gel proti bolesti odmítá. Na noc mu dávám paralenový čípek a přes den jednou Nurofen. Můj dotaz zní, jestli i tak ty teploty netrvají moc dlouho. Mohu podávat čípek a Nurofen i jeden týden? Děkuji, Alena

 Odpověď:   

Teplota dosahuje hraničních hodnot a antipyretika podáváme většinou až nad 38,5 °C (měřeno v zadečku). Je možné, že se jedná o problém jen erupce dentice (prořezávání zoubků), ale může se jednat i o mírnou virovou střevní infekci. Pokud budou lehce zvýšené teploty trvat ještě 1 - 2 dny, již bude nutné dojít na kontrolu stavu ke svému pediatrovi.

Doc. MUDr.Tomáš Honzík, Ph.D.

 


 Otázka:     

Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás požádat o názor, zkušenost. Můj 11 měsíční syn měl horečku 39,5°C - srazila jsem čípkem a zábalem trupu. Přibližně po 2 hodinách mu teplota krásně spadla na 37,9°C. Nakojila jsem jej a klidně mi usnul v náručí. Při usínání sebou mírně cuknul jako při leknutí. Pak jsem jej "vláčného" - nebyl strnulý, položila na postel, abych sledovala co bude dál. Toto mírné cukání se opakovalo asi 7x než úplně usnul. Lámu si hlavu, zda to nemohly být náhodou febrilní křeče, o kterých jsem slyšela nebo je to normální cukání svalů při usínání. Zaráží mě, že to bylo při poklesu horečky a ve stavu, kdy už klidně spinkal. Druhý den jsme jeli k naší dětské doktorce, syna vyšetřila, nic zvláštního nezjistila. Děkuji moc za Vaši odpověď. Marie Š.

 

 Odpověď:   

Dobrý den. Nejdříve trochu teorie - tzv. nekomplikované febrilní křeče jsou dosud ne plně vysvětleným jevem spojeným s horečkou a nejspíše nezralostí centrálního nervového systému. Vyskytují se klasicky první den infektu při vzestupu teploty. Jsou symetrické, netrvají déle než 5 (10 minut) a během jednoho infektu se již neopakují. Výjimečně se místo křečí jedná o febrilní kolaps, a opět výjimečně se mohou vyskytnout i při poklesu teploty. Podle Vašeho popisu se jednalo spíše o svalové záškuby, které lze normálně vypozorovat při usínání a u dětí někdy bývají více vyjádřeny než u dospělých.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.

 

Doporučujeme novinku na kontinuální měření teploty Vašeho miminka. Chytrý mini teploměr iThermonitor funguje jednoduše přes staženou aplikaci ve vašem mobilním telefonu nebo tabletu, kde si můžete také nastavit upozornění na překročení určité teploty nemocného dítěte.S tímto teploměrem budete mít úplný přehled o vývoji teploty u vašeho dítěte.

 

Otázky do poradny můžete pokládat ZDE