Dotazy z poradny na téma "Vývoj řeči"

Dotazy z poradny na téma "Vývoj řeči" - obrázek
Dotazy z poradny na téma "Vývoj řeči" - obrázek

Co dělat, když Vaše dítě všemu rozumí, ale nechce se mu mluvit...na takové i další otázky se můžete ptát v naší poradně.

 Otázka:     

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Synovi jsou 3 roky a téměř nemluví. Má velmi omezenou slovní zásobu, pomocí které tvoří jednoduché věty. K dorozumění mu to stačí, zbytek ukáže. Sám pro sebe si pořád něco drmolí, ale tomu nikdo nerozumí. Má velmi dobrou paměť, slyší i vidí dobře. Jeho pasivní slovní zásoba je široká - pozná barvy, spoustu písmen, ukáže počet na prstech, obrázky v knížkách, hodně mu čteme, zpíváme, povídáme. Opakovat a učit se nová slova ale nechce nebo neumí? Může jít o nějakou poruchu nebo pouze o opožděný vývoj řeči? Bude nastupovat do školky, tak doufáme, že se rozmluví. Trápí nás, že nemluví jako jeho vrstevníci. Co můžeme ještě pro něj udělat? Děkuji za každou radu.

 Odpověď:   

 
Dobrý den, zdá se, že syn je šikulka a má toho na práci prostě moc. Jen mluvení mu nepřipadá důležité :-). Pomoci mu můžete asi nejvíce zpíváním, říkankami, čtením. Co nejméně televize - mluvit se děti naučí lépe, když slyší někoho z nás (ve vztahu), než když na něj mluví třeba někdo z televize. Jestli bude nastupovat do školky, asi bych ještě vyčkala, uvidíte, zda se nerozmluví, případně se poradíte s učitelkou ve školce. Držte se Dana

Mgr. Danuše Jandourková

 


 Otázka:     

Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala, jestli může mít špatné mluvení na dítě ( šišlání atd...) vliv na jeho vývoj řeči. Slyšela jsem, že dítě se učí mluvit tím, že napodobuje dospělé. Někteří členové naší rodiny na dceru mluví "hrozně". Dcera má teď 8 měsíců a nechci, aby měla později problémy s mluvením. Může se naučit špatně mluvit, když se na ní šišlá a všelijak komolí slova? Moc vám děkuji za odpověď. Petra

 Odpověď:   

 

Dobrý den, Nevím co znamená ve vašem pojetí hrozně mluvit. Šišlá (taková ta babiččina mluva) se na děti odjakživa a žádné problémy to nedělá. Nevím proč komolíte slova? Pokud se bojíte, rada je jednoduchá, mluvte na dítě normálně.

Doc. MUDr. Tomáš Honzík, Ph.D.