Druhé dítě by ženy měly mít až 18 měsíců po prvním

__ADV__

Ženy mohou zvýšit šance, že se jim narodí zdravá miminka, pokud si mezi jednotlivými těhotenstvími udělají pauzu minimálně 18 měsíců a maximálně pět let. Vyplývá to z doporučení vědců.



Experti k tomuto závěru dospěli po analýze 67 mezinárodních studií zahrnujících poznatky z více než jedenácti miliónů těhotenství. Z porovnání vyplynulo, že u dětí, které jsou časově příliš vzdálené od sebe či se naopak narodily krátce jedno po druhém, je větší riziko výskytu komplikací, jakými jsou například předčasný porod či nízká porodní váha.

Závěry naznačují, že lepší rodinné plánování by mohlo po celém světě zabránit smrti miliónů dětí, uvedl spoluautor analýzy a kolumbijský expert Augustin Conde-Agudelo. "Finanční náklady programů na rozložení porodů jsou nižší než náklady spojené s úmrtími dětí," dodal.

Analýza ukázala, že pokud se dítě narodí před uplynutím 18 měsíců od předchozího porodu, zvyšuje se riziko komplikací každý měsíc o 1,9 procenta. Pokud doba převyšuje 59 měsíců, pak riziko stoupá měsíčně asi o 0,6 procenta.

 

zdroj: ČTK

 

Témata: