ECEPTY Z JÍDELNÍČKU PRO TĚHOTNÉ

 

POLENTA SE ŠPENÁTEM 

Polenta400g polenty
2 litry vody
1 olej
100g parmezánu nebo oblíbeného sýra
1 balení čerstvého špenátu
½ cibule
hlavička česneku
hrst piniových semínek
olivový olej
sůl, pepř
rozmarýn
kousek másla
 


Do 2 litrů vroucí osolené vody vsypeme cca 400g polenty, za stálého míchání vaříme asi 10 minut až polenta zhoustne (vypadá to jako hodně hustá krupicová kaše). Polovinu takto upravené polenty vlijeme do pekáčku potřeného trochou olivového oleje, posypeme nastrouhaným sýrem a překryjeme druhou polovinou polenty. Přelijeme česnekovým máslem ( na rozpuštěném másle orestujeme na plátky nakrájené 3 stroužky česneku s trochou rozmarýnu), osolíme, opepříme, pečeme v předehřáté troubě cca 15 minut.

Na rozpáleném olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme piniová semínka, krátce orestujeme a vmícháme spařené listy špenátu. Dochutíme solí a pepřem.

V receptu na obrázku jsem použila místo parmezánu Fourme d’ambert. A k polentě se špenátem jsem podávala grilovaný lilek.

 

Z receptáře porodní asistentky Lucie Jeníkové

Témata: