Gejša a samuraj

Gejša a samuraj - obrázek
Gejša a samuraj - obrázek

Žena oblečená do pestrobarevného kimona přepásaného širokým pásem, usedá a začíná hrát na šamisen. Místností se nesou tóny tradiční japonské písně. Muž v dlouhém samurajském oděvu ji pozoruje. I on umí hrát na šamisen, stejně blízké je mu však i umění boje s mečem. V našem příběhu se právě potkali gejša a samuraj.


Vy se s nimi můžete setkat v Náprstkově muzeu na Betlémském náměstí. Národní muzeum připravilo v jednom ze svých muzeí, v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur, výstavu s názvem Gejša a samuraj. Můžete se těšit na více než 800 předmětů, 588 exponátů vypráví příběh japonských samurajů a 214 se jich vztahuje ke gejšám. Výstava potrvá do 3. dubna 2011. Barevná kimona, nádherné pásy, hřebeny, šperkovnice, čajové servisy a hudební nástroje (například již zmíněný šamisen), které můžete vidět na výstavě, byly součástí světa, v němž se pohybovaly elegantní gejši.


 


Samurajské meče, mečové záštity, které chránily ruku bojovníka, jenž držel meč, ale také úbory těchto statečných bojovníků vás zavedou do tradičního Japonska, do světa samurajů. Výstava je vhodná spíše pro starší děti, s těmi mladšími můžete v Náprstkově muzeu navštívit stálé expozice, ve kterých jsou připraveny také hry. Můžete se vydat po stopách prasete, kokosu nebo ptáka kakadu. Dozvíte se, že vepřem se dalo i zaplatit, první kokosová palma vyrostla z hlavy úhoře a legendární pták kakadu dokázal svým silným zobákem zabít hada, který požíral lidi. Odhalíte tajemství bumerangu pro leváky a bumerangu, který se nevrací. Více informací najdete na www.nm.cz. Příště vás pozveme do Vánočního Musaionu.

Témata: