Granuloma inguinale

CCSGranuloma inguinale (aneb granuloma venereum, donovanóza či pátá pohlavní choroba) byla prvně popsána v roce 1882.



Příčinný původce byl zjištěn v roce 1905 Donovanem – je jím bakterie Calymmatobacterium granulomatis. Předpokládá se, že jde o střevní mikrooganismus, který vyvolává onemocnění autoinokulací nebo při sexuálním styku, při němž je pochva kontaminována střevními bakteriemi.

Tato pohlavním choroba se vyskytuje  na Nové Guinei, v Austrálii, Indii, na Karibských ostrovech, v Africe a v mnoha tropických a subtropických zemích. V našich zemích, v Británii a v USA je vzácná.



Jak se projevuje

Po inkubační době 8 až 80 dní vzniká jeden až několik podkožních uzlíků, které se na povrchu kůže erodují tak, že vznikají granulomatózní, ostře ohraničené, obvykle nebolestivé vředy, snadno krvácejí a postupně se zvětšují. Současně je doprovází i zvětšení mízních uzlin.Vředy se hojí jizvou. Zbujelá tkáň má sklon k rozpadu a znetvoření, případně k úplnému rozrušení genitálu nebo uzávěrům močové trubice. Genitál je postižen v 90 procentech případů, třísla v 10 procentech, řitní krajina v 5 až 10 procentech, vzdálenější oblasti v 1 až 5 procentech případů. U mužů postihují nejčastěji předkožku, u žen stydké pysky. Ze vzdálenějších míst jsou to hlava, ústa, rty, hrdlo, obličej, ale i játra, hrudník, kosti.



Granuloma inguinale – stejně jako měkký vřed a lymfogranuloma inguinale – je choroba léčitelná antibiotiky, sulfonamidy. V současné éře infekce HIV/AIDS představují tyto defekty na pohlaví při rizikovém sexuálním chování snadnou vstupní bránu pro tuto infekci a dále usnadňují i její přenos.

 

zdroj: MEDICINA.cz