Gymnastika v šestinedělí

Šestinedělí je období po porodu, kdy se organismus ženy vrací zpátky do stavu, v jakém byl před otěhotněním, proto cvičení v tomto období hraje značnou roli.
Organismus se díky němu rychleji regeneruje a navíc zamezuje poporodním obtížím, jako jsou například bolesti zad, problémy s udržením moče, sestup dělohy apod.
Cílem cvičení je odstranit změny, které v těle nastaly v průběhu těhotenství, při porodu a následně i v šestinedělí. Začít cvičit můžete již 12-24 hodin po porodu. Dnes již všechny porodnice preferují včasné vstávání po porodu, díky němuž dochází i k brzké mobilizaci šestinedělky.
I když v tomto období není jednoduché přizpůsobit Váš denní režim miminku, na cvičení byste si měly vyhradit alespoň chvilku, protože čím dříve začnete, tím rychleji se Vaše tělo bude zotavovat a vracet do plného zdraví. První ukázky cvičení probíhají na odděleních šestinedělí pod vedením rehabilitačních pracovníků. Cvičit začínáme pozvolna, ne intenzivně, aby nedošlo k nepříjemné únavě. Nikdy by cvičení nemělo vyvolávat bolest. Před cvičením se vždy vymočte. Lépe je cvičit po kojení, ne s plnými a těžkými prsy. Dále necvičte při teplotách a při jakýchkoliv odchylkách od fyziologického šestinedělí.
Cvičení je zaměřeno na:
1) pánevní dno - svaly pánevního dna bývají porodem poškozeny, proto zařazujeme cviky na jejich posílení, můžete je cvičit, i když byl proveden nástřih hráze.
2) prsní svaly - posilování a protahování prsních svalů dochází k podpoře laktace
3) svaly dolních končetin - cvičením těchto svalů povzbuzujete krevní oběh, a tím následně zabraňujete vzniku trombů
4) břišní svaly – posilujeme pouze v případě, že nedošlo v průběhu těhotenství k tzv. diastáze (rozestupu přímých břišních svalů), pokud byste je v tomto případě posilovaly, došlo by k jejímu zhoršení; zpočátku posilujte pouze šikmé břišní svaly a přímé zařazujte až po odeznění diastázy, s náročnějším posilováním břišních svalů, na které jste byly zvyklé před těhotenstvím, pokračujte až po šestinedělí.
5) zavinování dělohy - můžete hned po příchodu na šestinedělí tím, že si lehnete na břicho a podložíte si oblast žaludku.
Obecně lze říci, že oslabené svaly je potřeba posílit a přetěžované uvolnit.
Výhodu mají maminky, které byly aktivní v dobré fyzické kondici a cvičily již v průběhu těhotenství. Pravidelným cvičením se vám vrátí i správné držení těla. Cvičení má také estetický vliv, což znamená, že ochablé svaly nejen posílíte, ale i zpevníte, a v neposlední řadě i psychický, vyplavením endorfinů docílíte lepší nálady.
Pokud kojíte, není vhodné držet jakoukoliv dietu. Naopak právě kojení, při němž není obnovena funkce ženského hormonu estrogenu, má vliv na spalování tuků vytvořených v době těhotenství. Při cvičení a obecně v šestinedělí vždy dodržujte pitný režim. Nevhodným sportem v tomto období je plavání.

Lucie Marková, porodní asistentka