Gynekologové prosazují potratovou pilulku

CCSPodobá se paralenu. Francouzi, kteří ji v 80. letech vynalezli, jí dali jméno RU-486. Název připomíná robota, planetu nebo bojový otravný plyn. Mnoha lidem připadá ještě nebezpečnější. Pilulka RU-486 se stala symbolem sporu, který rozděluje celé státy

Když lidé ve světě demonstrují proti potratům, často to dělají tak, že mávají plakáty s názvem této pilulky a na nich je dopsáno třeba "zabiják".
Když demonstrují za potraty, mávají stejnou cedulkou, jen je na ní napsáno "ano" či "ihned".
"Je to jed, který vraždí. Jsem proti jeho používání v Česku. Lidé by pilulku užívali jako paralen, přitom by zabíjeli nenarozené dítě, které nemá žádnou šanci se bránit," říká Miloslava Navrátilová z Nadace svatého Františka z Assisi.
O uvedení pilulky na český trh nyní usilují představitelé České gynekologicko porodnické společnosti. Podle nich totiž pilulka s účinnou látkou mifepriston umožňuje šetrné a bezpečné ukončení těhotenství. Snažili se o to už počátkem devadesátých let, ale neuspěli.
"Tenkrát z toho lidovci udělali politikum, proto nyní zdůrazňujeme, že nechceme, aby se preparát prodával někde u pumpy. Naopak, měl by být důsledně v rukou lékaře, který ho použije k ukončení těhotenství výhradně ze zdravotních důvodů," říká šéf porodnické sekce odborné společnosti Vít Unzeitig.
"Někdy dojde v těhotenství k úmrtí plodu nebo se dítě nevyvíjí, takže je třeba graviditu ukončit. Bezpečnější je to lékem," dodal.
Aby se jakýkoli lék dostal na český trh, musí jeho výrobce nebo distributor požádat o registraci tuzemský Státní ústav pro kontrolu léčiv. Jeho mluvčí Věra Černá však uvedla, že o registraci potratové pilulky dosud nikdo nežádal. A zřejmě ani hned tak nepožádá. Firma totiž nechce riskovat spory, které se objevují všude, kam medikament míří.
"S potratovou pilulkou je to jinak než s běžnými léky. Chceme, aby ministerstvo zdravotnictví dalo najevo, že Česká republika o uvedení pilulky na domácí trh stojí, a požádalo firmu, zda u nás svůj lék zaregistruje," vysvětluje Unzeitig.

RU486Ministerstvo zatím čeká
Postoj ministerstva je zatím nejasný. "Požádali jsme o stanoviska odborné společnosti. Až je budeme mít, zvážíme, jak zareagujeme," říká mluvčí resortu Jana Kocová.
Unzeitig však říká, že jejich společnost už své stanovisko vyjádřila asi před měsícem. "Pilulku chceme. I znalecká komise ministerstva zdravotnictví dospěla k závěrům, že kdyby lékaři použili pilulku, některé těhotné ženy nemusely zemřít v souvislosti s násilným otevíráním porodních cest," argumentuje.
Všichni gynekologové v Česku jeho názor nesdílejí. "Jsem proti potratům vůbec, ale proti pilulce obzvlášť. Hrozí totiž, že bude snadno dostupná na černém trhu, a tudíž zneužívaná," míní ostravská lékařka Zdeňka Tvarůžková. "Potratová pilulka je dobrá věc. V zahraničí s ní mají dobré zkušenosti. Ale v našich poměrech by určitě byla zneužívaná," souhlasí i teplický gynekolog Josef Mesík.

Plod je bez výživy, umírá
Jak potratová pilulka účinkuje? Blokuje hormon progesteron, který chrání těhotenství trojím způsobem: umožňuje výživu dítěte, uzavírá děložní hrdlo a předchází předčasnému vypuzení plodu.
Podání léku má opačný účinek: bez výživy odumírá děložní sliznice i plod, rozšíří se děložní hrdlo těhotné ženy, děloha se začne stahovat a odumřelý plod nakonec vypudí.
Například v USA povolili užívání pilulky v roce 2000. Zkušenosti ukazují, že ženy dávají stále přednost lékařskému zákroku před polykáním pilulky. Předepisovat lék, který není registrován v Česku, ale jinde ano, přitom není zakázané. Podle dřívějšího sdělení Státního ústavu pro kontrolu léčiv však lékař přebírá veškerá rizika a musí předpis úřadům hlásit.

 

zdroj: iDNES