Hravý víkend pro děti v Národním muzeu. Zkuste izolovat DNA z banánu nebo vytvořit kostým víly!

Hravý víkend pro děti v Národním muzeu. Zkuste izolovat DNA z banánu nebo vytvořit kostým víly! - obrázek
Hravý víkend pro děti v Národním muzeu. Zkuste izolovat DNA z banánu nebo vytvořit kostým víly! - obrázek

 

Národní muzeum připravilo pro návštěvníky další pokračování cyklu Aspoň na víkend. Již tuto sobotu 21. dubna ve své Nové budově připravilo zážitkový Den s vynálezci a vynálezy ve spolupráci s  Mendelovým muzeem Masarykovy univerzity. Chcete-li se podívat, jak vypadají rostliny zevnitř nebo izolovat DNA z banánů, tak si tuto akci nenechejte ujít. Pokusíte se poškrábat teflonový povrch diamantem nebo ochutnáte indiánka, který prošel vakuem? Víte, co je to genetika a jak pracuje paleontolog? Na všechny tyto i mnoho dalších otázek naleznete odpověď, pokud v sobotu vyrazíte za poznáním na výstavu Vynálezy a vynálezci do Národního muzea. Navštivte nás a rozhodně se nebudete nudit!

Také neděli 22. dubna můžete prožít aktivní návštěvou dalšího objektu Národního muzea. Tentokrát Vás pozveme do Českého muzea hudby, kde budou mít malí i velcí návštěvníci jedinečnou příležitost nahlédnout za oponu Dvořákovy opery Rusalka. Nedělní program je určen především pro děti, na které čekají divadelní workshopy na téma známé opery. Ty je vtáhnou do světa žínek, ježibab a vodníků, kde budou sledovat Rusalčin boj o princovu nestálou lásku. Děti se seznámí s dějem opery a vyzkouší si role několika postav. V připravených výtvarných dílnách si vyrobí drobnost na památku - vílí a vodnické odznaky nebo postavičky z opery. Na své si přijdou i dospělí, kteří spolu s dětmi mohou sledovat operu Rusalka ve zfilmované verzi v promítacím sále muzea, absolvovat komentovanou prohlídku výstavou Antonín Dvořák nebo odpočinout si v muzejní kavárně. Pouze v průběhu tohoto víkendu budou ve dvoraně Českého muzea hudby vystaveny kostýmy z  nejznámější Dvořákovy opery Rusalka, zapůjčené Národním divadlem. Vystaveny budou také originály kostýmních návrhů od jejich autora Josefa Jelínka.

Výstavy a expozice Národního muzea jsou přístupné i s kočárkem v rámci běžného vstupného (Nová budova Národního muzea: základní 80 Kč, snížené 40 Kč, rodinné 130 Kč, děti do šesti let zdarma, České muzeum hudby: základní 120 Kč, snížené 60 Kč, rodinné 190 Kč, děti do šesti let zdarma).  Více informací a podrobnosti k programu obou akcí najdete na www.nm.cz.

Příště Vám nabídneme ochutnávku z Pražské muzejní noci, která se uskuteční již 9. června 2012.

Témata: