Hygiena dutiny ústní u dětí - 3. díl

Hygiena dutiny ústní u dětí - 3. díl - obrázek
Hygiena dutiny ústní u dětí - 3. díl - obrázek

i čištění zubů používáme  zubní pastu, kterou nanášíme na zubní kartáček (množství fluoridů a pasty viz tabulka). Pasty jsou pro zubní hygienu důležité proto, že čistění napomáhají a k povrchu zubu přinášejí fluor.

Není žádoucí, aby dítě pastu polykalo, což se týká zejména dětí, které si ještě neumějí ústa samy vypláchnout. Proto se u dětí používají pasty s nižším obsahem fluoridů. Zároveň je důležité, aby rodič správně dávkoval zubní pastu na dětský zubní kartáček. Pravidelné a nechtěné polykání zubní pasty s fluoridy v mladším předškolním věku může poškodit vývoj skloviny stálých zubů, které se po jejich prořezání projeví přítomností  drobných bílých obláčkovitých skvrn. Tento stav je známý pod označením fluoróza.

Další variantou jsou zubní pasty s obsahem amorfního kalciumfosfátu (RecaldentTM) získávaného z mléčné bílkoviny kaseinu. Tyto pasty jsou určené pro každodenní použití dětmi, které jsou ve zvýšeném riziku vzniku zubního kazu a není u nich prokázaná  alergie na mléčnou bílkovinu. U alergických dětí jsou variantou zubní pasty s obsahem hydroxyapatitu, také pro každodenní použití.

Fluoridové tablety jsou v současné době určeny pro děti ve vysokém riziku zubního kazu s nedostatečným příjmem  fluoridů z potravy. U předškolních a školních dětí pochází 80 % fluoridů z nápojů, pevná potrava je jako zdroj fluoridů u nás nevýznamná. Komunální pitná voda má většinou 0,1–0,2 ppm fluoridů, u balených kojeneckých vod je limit 0,7 ppm, balené pramenité vody a stolní minerální vody mají limit 1,5 ppm, ale vody s obsahem nad 0,7 ppm musí mít na vinětě varování »nevhodné pro děti do 7 let«.

 

Autor: doc. MUDr. Tomáš Honzík, PhD. a doc. MUDr. A. Pařízek, CSc.
Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015