I na spořádané Indky číhá AIDS

__ADV__Nikdy o něm neslyšely, svému manželovi byly věrné, jenže on jim ne - a tak je virus HIV dostihl. Počet Indek umírajících na zákeřnou chorobu AIDS každoročně roste a vláda s masivní prevenční kampaní stále otálí.

V zemi už je přitom více než pět miliónů HIV pozitivních lidí, z toho je 39 procent žen a jejich počet nadále stoupá. Lékaři a aktivisté bijí na poplach.

Ačkoli statistiky, jaké mají lidé o nemoci povědomí, chybí, lékaři soudí, že na 70 procent žen z venkova a menších měst o AIDS nikdy neslyšelo.

Řada žen navíc neumí číst, proto jsou v tomto případě neúčinné různé brožury či plakáty. "Nejenže o AIDS nevědí nic nevzdělané ženy, není ale výjimkou, když nemoc nic neříká ani středoškolačkám," varují aktivisté.

Růst nakažených žen s sebou nese další problém: v zemi se rapidně zvyšuje počet sirotků, kteří poté končí v bídě na ulici. Přes kritiku některých lékařů a aktivistů se ale vláda pokouší o AIDS informovat veřejnost, avšak zaměřuje své aktivity jen na vysoce rizikové skupiny, jakými jsou homosexuálové, prostitutky či řidiči kamionů.

Čísla ukazují, že roste počet HIV pozitivních i na venkově či u žen, které žijí ve "spořádaném" manželství. Vláda se však hájí tím, že právě u takovýchto sociálních skupin často naráží na předsudky, mýty a ignoraci společnosti.

Problém tkví v tom, že na školách chybí jakákoli sexuální výchova, neboť sex je v miliardové zemi nadále tabu téma. "Začínáme nejprve od mužů a snažíme se jim vysvětlit, jak je důležité být věrný nebo alespoň používat kondomy. Většina žen se totiž nakazí virem právě od manžela," vysvětlil indický ministr zdravotnictví Anbumani Ramadoss.



"Pokud ale nebude rychle nějaká masivní kampaň, růst počtu nakažených se nezastaví a vypukne epidemie, která bude stát životy miliónů lidí. Dosavadní pokusy vlády jsou nedostatečné," shodují se experti.

 



zdroj: ZDN.cz

 

Témata: