I vajíčka a spermie se dají „vyrobit“,

CCSI vajíčka a spermie se dají „vyrobit“, tvrdí vědci

 Z kmenových buněk je možné „vypěstovat“ mateřská vajíčka i mužské spermie. Neplodné páry díky tomu v budoucnu dostanou další šanci na vlastní děti. Vědci ze Sheffieldské univerzity oznámili, že se jim povedl první krok na této cestě: vytvořili prvotní zárodečné buňky, z nichž se lidské spermie i vajíčka vyvíjejí.

Jejich výzkum může odstranit nedostatek vajíček i spermií v řadě zemí Evropy, jehož následkem je „porodní turistika“.

Vědci hájí výzkum tvrzením, že tak lze odstranit i problém neplodnosti. Vznikají tu však i složité etické otázky. Z kmenových buněk žen bude možné vytvořit nejen mateřská vajíčka, ale i spermie, a totéž lze u mužů. Žena se tak může stát „otcem“ dítěte a muž jeho „matkou“.

Vědcům ze Střediska pro výzkum kmenových buněk v anglickém Sheffieldu se podařilo vypěstovat z kmenových buněk větší buněčné soubory. U nich britští vědci zjistili některé rysy, které se vyskytují jen u spermat či vajíček - například určité specifické druhy bílkovin. „To naznačuje, že lidské kmenové buňky mohou mít schopnost vyvinout se v prvotní zárodečné buňky a rané gamety, jak už bylo prokázáno u kmenových buněk myší,“ řekl člen sheffieldského týmu Behrouz Alfatoonian. Zároveň upozornil, že cesta k „umělým“ vajíčkům a spermiím bude ještě dlouhá, protože je nutné vytvořit i prostředí, v němž se vyvíjejí v lidském těle.

 

 

zdroj: MF Dnes