I ženy s roztroušenou sklerózou mohou mít dítě

__ADV__I ženy s roztroušenou sklerózou mohou mít dítě, a dokonce se tím může jejich zdravotní stav zlepšit. Podle vedoucí teplického centra pro léčbu roztroušené sklerózy Marty Vachové dříve lékaři odrazovali tyto pacientky od těhotenství a někteří to z neznalosti dělají dosud. Když se však upraví léčba před plánovaným otěhotněním i v době kojení, zdravotní stav ženy se nezhorší.

"Psychika hraje u této nemoci velkou roli, často se stav ženy po porodu dokonce vylepší. Je to tím, že se nezabývají svými problémy, svými potížemi, ale starají se o dítě," řekla Vachová.

Roztroušená skleróza je onemocnění, kdy se imunita obrací proti vlastnímu organismu, nejtěžší případy končí na vozíku. Začíná v mladém věku, a tak ženy často řeší rizika těhotenství. Dříve jim lékař doporučil potrat. "Pokud žena trvala na tom, že si dítě ponechá, všichni se na ni dívali skrz prsty, že zbytečně riskuje a že stejně dítě nebude moci vychovat, protože ochrne," řekla Vachová.

Důležitá je příprava na celé těhotenství

Podle ní se však ženy s roztroušenou sklerózou cítí v těhotenství relativně dobře, protože se utlumuje činnost jejich imunitního systému. "Rizikem je poporodní období, kdy asi u třetiny žen hrozí záchvaty, a my se na to musíme připravit," uvedla.

Půl roku před plánovaným otěhotněním musí žena vysadit léky na potlačení imunitní reakce organismu, většinou jsou to cytostatika, která ničí rychle se množící buňky, což by pro plod bylo rizikové. Zhruba měsíc před početím žena vysadí i speciální léky na roztroušenou sklerózu. "Pokud žena otěhotní i při užívání těchto léků, nemusí kvůli tomu podstupovat potrat, léky se prostě jen vysadí," uvedla Vachová.

Během těhotenství je žena bez léčby nebo dostává nízkou dávku kortikoidů, které jí ani miminku neuškodí. Těhotenství totiž většinou poskytuje přirozenou ochranu: tělo si samo tvoří látky, které tlumí imunitní systém, takže není potřeba je zvenku dodávat. "Dítě má polovinu genů od otce, proto musí tělo tlumit imunitní reakce, což pomáhá i proti roztroušené skleróze," vysvětlila lékařka.

Kojení lékaři těmto ženám nedoporučují

Lékaři ženám s roztroušenou sklerózou kojení nedoporučují, nebo by podle nich měly co nejvíce zkrátit dobu kojení. Hormon, který udržuje kojení, totiž podněcuje zároveň imunitní systém.

Pokud žena přesto chce kojit, existuje léčba intravenózními imunoglobuliny, což jsou infuze, které dostává třetí den po porodu a pak jednou měsíčně. Léčba může trvat až šest měsíců, po tu dobu žena může kojit. Léky se nedostanou do mateřského mléka, takže neškodí miminku, na druhou stranu tlumí imunitní systém ženy, řekla Vachová.

 

zdroj: ČTK

 

Témata: