Imunolog: Děti z vícečetných rodin mají menší problémy s imunitou

__ADV__Vědecké studie údajně dokazují, že děti z vícečetných rodin mají menší problémy s imunitou než jedináčci. ČTK to řekl imunolog Jan Krejsek z lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Malé dítě podle něj potřebuje být v rozumné míře vystaveno mikrobům z vnějšího světa, čemuž může pomoci i kontakt se sourozenci či vrstevníky.

Rodič, který chce vychovávat dítě v antiseptickém prostředí jako na operačním sále, nedělá podle Krejska dobře. Upozornil na to, že by miminka měla být "šetrně promořena". "Imunitní systém dítěte po narození není dotvořen, musí se dále dovyvinout pod vlivem vnějších podmínek, ve kterých se nachází," vysvětlil. Mezi faktory vnějšího světa sehrávají klíčovou roli i infekce.

Lehké virózy tedy mohou být pro děti prospěšné, musí se ale vypotit a vyležet. Některé úzkostné maminky však navštěvují lékaře a dožadují se antibiotik, které jim lékaři v řadě případů předepisují, konstatoval imunolog.

Do čtyř měsíců by miminka měla antibiotika podle Krejska užívat jen v nevyhnutelných případech. Zničí jim totiž zdraví prospěšné bakteriální společenství, které si v prvních měsících života vypěstovala v trávicím traktu. Důsledky této léčby mohou pociťovat i po celý život, dodal. Jejich imunita bude totiž pravděpodobně horší než u jejich vrstevníků, kteří s těmito léky v útlém věku nepřišli do styku.

Imunita dětí se podle něj dá ovlivnit také delším kojením a správnou výživou. Složení mateřského mléka totiž přesně odráží potřeby dítěte, dostávat by je mělo aspoň půl roku od narození.

Podle výzkumu, který vypracovala společnost Factum Invenio a Ogilvy Strategic Unit, jsou děti do tří let nemocné v průměru jednou za tři měsíce. Výzkum vycházel z dotazníkového šetření mezi jejich matkami. Nejčastěji jejich syny a dcery trápily nemoci dýchacích cest. Více než čtvrtina dotázaných matek tříletých dětí ale uvedla, že jejich dítě žádnou nemoc ještě neprodělalo.

 

zdroj: ČTK

 

Témata: