Indiáni obsadili Náprstkovo muzeum! Až do jara bude výstavou Po stopě Karla Maye znít indiánské Howgh!

Indiáni obsadili Náprstkovo muzeum! Až do jara bude výstavou Po stopě Karla Maye znít indiánské Howgh! - obrázek
Indiáni obsadili Náprstkovo muzeum! Až do jara bude výstavou Po stopě Karla Maye znít indiánské Howgh! - obrázek

 

Národní muzeum zve všechny milovníky mayovek a indiánek do Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur na novou výstavu Po stopě Karla Maye z výstavního cyklu Monarchie. Náprstkovo muzeum tak na čas obsadili hrdinové i odporní zloduši ze známých knih Karla Maye. Padesát let po natočení proslulého filmu Poklad na stříbrném jezeře zavede výstava všechny dnešní dobrodruhy do světa plného indiánů, kovbojů, traperů, ale i beduínů a Kurdů. Výstavu mohou zájemci navštívit od 24. října 2012.

 

Výstava Po stopě Karla Maye připomene románové dílo tohoto celosvětově proslulého autora. Přenese návštěvníka do oblasti Severní a Jižní Ameriky i do muslimského světa zabírající území Sahary, přes Súdán, Saudskou Arábii, Turecko až na Balkán. Na výstavě ožijí kladné i záporné postavy z Mayových románů. Návštěvník spatří reálné předměty indiánských kultur i orientálního světa, které zároveň sehrály významné role v Mayových dílech. Pobaví se vtipy na mayovská témata i bizardními projevy kultu hraničícího mnohdy až s hysterií, která zavládla v Československu v 60. a 70. letech 20. století.

 

Národní muzeum připravilo k výstavě bohatý doprovodný program

 

30. 10. 2012, 13. 11. 2012 vždy od 16.30 hod.,

Komentovaná prohlídka výstavy vedená PhDr. Petrem Maškem.

 

1. 11. 2012 17.30 hodin, Karel May a Alois Musil

Přednáška představí oba muže ve vzájemné podobnosti, přednáší Mgr. Ing. Pavel Ždárský, Ph.D.

 

10. 11. 2012 10.00 17.00 hodin, Sobota s Karlem Mayem

Hravý den s indiánskou tématikou pro děti.

 

17. 11. 2012 15.00 hodin, „Můj bratr Vinnetou“

Život a dílo Karla Maye, přednáší Karel Deniš.

 

9. 12. 2012 10.00 -18.00 hodin, Indiánské Vánoce u Halánků

Předvánoční setkání v Náprstkově muzeu, kde je pro malé i velké návštěvníky připraven bohatý program s vánoční tématikou.

 

Výtvarné dílny pro rodiče s dětmi

3. 11. 2012 15.00 hodin, Čelenka Indiánů Plání

Jednoduché pásky - čelenky nosili Indiáni z praktických důvodů, aby jim nepadaly vlasy do obličeje a stékající pot nevnikal do očí. Honosné čelenky, zdobené peřím byly znakem udatnosti v boji:nosili je chrabří válečníci.

 

17. 11. 2012 15.00 hodin, Na divokém západě

Drsný svět ostrých hochů na obou stranách zákona – ochránců i padouchů a krásných žen…v tomto výtvarném ateliéru se necháme unést romantickou představou o době dobývání divokého západu a na chvíli se staneme jeho součástí. Pro kluky kovbojský klobouk, pro holky klobouk dámský plný mexických, pestrých květin…šerifská hvězda, plakáty WANTED nabízející odměnu tomu, kdo dopadne padoucha…. Vhodné pro všechny hravé kluky a holky od 6 do 99 let.

 

1. 12. 2012 15.00 hodin, Apačská taška

Indiánské tašky, které byly jedním z oděvních doplňků, mají několik společných charakteristik: jde o váček obdélníkového tvaru, který se uzavírá stažením šňůrkou. Kraje jsou zdobeny korálky. Na spodní straně tašky jsou třásně nebo jejich obdoba. Nejdekorativnějším je ovšem z korálku vyšitý geometrický obrazec v ploše.

 

15. 12. 2012 15.00 hodin, Kačina

Výroba zjednodušené verze pueblanské figurky kačiny, která sloužila dětem nejen na hraní, ale především jako model k výuce náboženských rituálu. Kačina se sice nevyskytuje u Apačů, ti se s ní však mohli setkat dle Karla Maye v pueblech, původně sídlech indiánů Pueblo. V knize Vinnetou se May zmiňuje, jak se kmene náčelníka Inču-Čuny usadil v jednom z těchto opuštěných sídel a přišel tak do kontaktu, i když zprostředkovaně, s kulturou jeho dávných obyvatel.

 

29. 12. 2012 15.00 hodin, Zlato starých Inků

Zlato hraje v dílech Karla Maye velkou roli, ať již „apačské“, nebo zlato starých Inků. Nejeden padouch zatoužil získat bájný poklad a neváhal k tomu použít všech nekalých praktik a násilí. Spravedlivým se však doposud podařilo poklady ochránit. V této výtvarné dílně si vyrobíme repliky kouzelných drobných zlatých reliéfu z bájného indiánského pokladu, i když jen z kovových fólií.

 

Témata: