Indiánské šperky z Peru

 


MUŠLE ABALON

 

Představujeme vám mušli Abalon, kterou naleznete v našem e-shopu šperků z rukou samotných indiánů z Peru.

Patří do rodiny Haliotidae - měkkýšů břichonožců s jedinným pohlavím, velmi uznávaní jako jeden z nejlahodnějších mořských plodů. Říká se jim také mořské uši nebo abulon.

Mušle ve které tento měkkýš žije je velmi tvrdá a rezistentní. Je složena s mikroskopických částic uhličitanu vápenatého, které se skládají na sebe jako cihličky. Mezi nima se hromadí lepkavá bílkovinová hmota, která je nepropustně spojuje. Když se do mušle uhodí, tyto mini-cihličky se posunují místo aby se zlomily, protože hmota, která je pojí se nátáhne a vstřebává energii úderu. Zevnitř je mušle abalonu pokrytá duhově zbarvenou perletí, která se užívá k výrobě šperků a ozdob.

V dějinách jsou abalonu přiřčeny různé magické účinky, díky jeho spojení s mořem, přílivy a odlivy a vůbec se všemi měnícími se vlastnostmi moře. Už to, že mušle je zvenku nevzhledná jako kus skály, neobyčejně tvrdá a uvnitř nádherně zbarvená, chránící tak jedinečně chutný plod. Toto všechno vede k jistému mystickému symbolismu, některé poklady a tajemství se skrývají pod nenápadným a obyčejným povrchem.

Mušle abalon byla v Číně a Japonsku užívána jako slavnostní nádobka na pálení vonné pryskiřice a kadidla. V Mexiku a na Novém Zélandu se mezi domorodci nosily šperky a ozdoby s abalonem, jež měly přenést na svého majitele stejnou energii mořských přílivů a odlivů a nekonečného zdroje obživy a změn, které moře přináší. Metafyzický význam hovořil a dodnes hovoří o kontrastu mezi stále žijícím a měnicím se vnitřkem, pod tvrdým a inertním zevnějškem. Abalon je příkladem variabílní, ale v celém svém smyslu, konstantní krásy života.

Dívky kmenu Apačů užívaly disk vyřezaný z vnitřní duhové perleti abalonu na čele, aby pozdravily slunce v den jejich uvedení do dospělosti. Prášek z abalonu se dodnes v některých oblastech užívá pro svůj zklidňující účinek při menstruačních bolestech.

Říká se, že všechny barvy oceánu jsou zachyceny na vnitřní straně mušle abalon, navíc tvoří optický design tvaru vlnek, jako když na písku po vlnách zustává načtrtnutá tato podoba. Dalo by se tvrdit, že abalon znázorňuje vlny emocí jež zachvacují člověka, proto se používá v případech emocionálních problemů, protože zklidňuje a utěšuje. Stimuluje intuici a představivost. Spojuje se s rodinou a mateřstvím. Také posiluje stavbu těla, inmunitu, svalovou hmotu a srdeční funkci. Příznivě působí na narozené ve znamení Ryb, Štíra a Raka.

 

Kompletní kolekci šperků WARA  z rukou samotných indiánů z Peru naleznete ZDE