Indiánské šperky z Peru

Indiánské šperky z Peru - obrázek
Indiánské šperky z Peru - obrázek

Představujeme vám jeden z polodrahokamů lapis lazuli, který naleznete v našem e-shopu šperků z rukou samotných indiánů z Peru.

Lapis lazuli je odnedávna velmi užívaný kámen nejen pro výrobu šperků. Jeho název pochází z latiny: lapis, kámen, a lázuli, genitiv středověkého latinského slova lázulum, jež je zároveň vyvinuté znění klasického arabského slova lāzaward (‘lapislázuli’). Když půjdeme ještě hlouběji do dějin, zjistíme, že již v perštině byl tento minerál známý jako lažvard a jeho znění by se dalo přeložit jako ‘‘královský šperk‘‘. Vědci ovšem tvrdí, že v dávném sánskryptu se tímto slovem, rājāvarta, označovala barva a to modrá.

Lapis lazuli je polodrahokam, složený z několika minerálů. Jeho hlavními složkami jsou: lazulit – kalciový silikát, který dodáva onu nádhernou modrou barvu, wollastonyt a vápenec, které způsobují šedavé žilky, a pyrit, zodpovědný za zlatavé šupinky. Jeho specifická váha je 2,4 a dosahuje tvrdosti 5,5 na Mohsově stupnici. Na světě existují pouze dvě naleziště, jedno v Afganistánu a druhé v Chile.

Modrá barva lapisu lazuli je považována za symbol čistoty, zdraví, štěstí a vznešenosti. Už staří egypťané, syřané a obyvatelé babylonu používali tento kámen na ozdobu pohřebních masek, právě díky výše uvedené symbolice. Prášek z tohoto polodrahokamu vytváří velmi vzácnou a sytou modrou pigmentaci, renomovanou mezi renezančními malíři díky její vytrvalosti. Leonardo Da Vinci, Alberto Durero a Fra Angélico nazývali prášek z lapis lazuli ‘‘modrým zlatem‘‘ a je pravda, že v jejich ozdobí byla jeho cena velmi podobná ceně opravdového kovu.

Lapis lazuli je polodrahokam užívaný pro příjem energie již v době před egyptskými faraony. Zachycuje duševní světlo ukryté v zemi, působící více uvnitř než na zevnějšek. Soustředí se více na bytost jako takovou než na konkrétní činy. Jeho modrá barva odráží nebe a jeho šedé žilky a zlaté šupiny jej spojují se zemí. Kámen takto připomíná člověku, že nic není věčné a vše ve vesmíru prochází neustálým pohybem a změnami. Znázorňuje také duševní osvícení, které se skrývá za naším přírodním omezením. Léčivé vlastnosti lapisu působí na hrdlo a inmunitní systém těla. Je to kámen znamení Býka, Vah a Štíra.

 

Kompletní kolekci šperků WARA  z rukou samotných indiánů z Peru naleznete ZDE