Indiánské šperky z Peru

Indiánské šperky z Peru - obrázek
Indiánské šperky z Peru - obrázek

 

 

Představujeme vám ZIRKON, který naleznete v našem e-shopu šperků z rukou samotných indiánů z Peru.

 

Toto označení je ze XVII. století a pochází z arabského slova azzarqún, které zároveň vyniklo z perského názvu zargun, který znamená velmi barevný. Přestože nejznámější a nejpoužívanější je průhledný zirkon, dlouhodobá a levnější nahrážka diamantů a briliantů, tento kámen má mnoho různých podob a barev. Dnes je snad nejpopulárnější zirkon barvy modré a považuje se jako kámen měsíce prosince.

Různé barvy, které zirkon může mít jsou dány přítomností malých hodnot uranu a toria, hlavním komponentem tohoto kamene jsou pak zirkonium, silikáty a kyslík. Složky jako uran a torium mohou změnit krystalovou kompozici kamene a tímto i jeho průhlednost a čirost. Modrý zirkon je čím dále tím hledanější, proto je většina z nich ne přírodních, ale vznikají zahřáním jinak barevných zirkonů na vysoké teploty.

Zirkony se těží na více místech – Kambodža, Vietnam jsou hlavními nalezišti, dále pak Srí Lanka, Thajsko, Austrálie, Myanmar, Jižní Afrika, Francie a Skandinávie. Základní chemický vzorec zirkonu je ZrSiO4 a dosahuje  tvrdosti 6 až 7,5 Mohsovy stupnice, kvůli čehož se velmi dobře brousí a tvaruje a po tomto ošetření také unikátně leskne.

Jeden z nejstarších polodrahokamů nalezených na světě je právě zirkon a má skoro 4 miliony let. Ve středověku, v době moru a tzv. černé smrti, byl zirkon nošen jako ochrana proti těmto zhoubným nemocem. Dále se věřilo, že ochrání cestovatele a poutníky proti úrazům. Existují, ale i jiné vlastnosti, které se připisují tomuto kameni. Měl by pomáhat ke klidnému a posilujícímu spánku, přinášet blahobyt a vyvolávat moudrost a čest. Působí příznivě při srdečních chorobách. Váže se hned k několika znamením: Blíženci, Rak, Panna, Štír, Střelec, Kozoroh a Vodnář.