Indiánské šperky z Peru

Indiánské šperky z Peru - obrázek
Indiánské šperky z Peru - obrázek

 

Představujeme vám jeden z polodrahokamů ONYX,
který naleznete v našem e-shopu šperků z rukou samotných indiánů z Peru.

Onyx, nazýván také onyx mramorový či onyx vápenný, je minerál vážený jako polodrahokam. Jedná se o typ achátu tvořený listovaným křemenem s různými barvami ve světlých a tmavých tónech. Existují 4 druhy onyxu:
Zelený: ve kterém na tmavém podkladu prosvítávají zelenkavé tóny. Pokud je celý útvar tmavě zelený, pak je kámen považován za dražší a vzácnější.
Svatý Martin: Matný, v tónech kaštanové, černé a tmavě červené barvy. Je velmi tvrdý, což jej dělá velmi vhodný pro brus a dosahuje se nádherného lesku.
Onyxtin: Je vlastně symbiózou předešlých dvou druhů.
Aragonit: Je bledé, šedavé barvy a žilky tohoto zabarvení jsou daleko širší a silnější než u předešlých dvou druhů.
Onyx je kámen sopečného původu, formován hromaděním sopečných plynů. Používá se především ve výrobě šperků a dekoračních předmětů. Nejžádanější barvy jsou černá, šedavá a zelená. Jak již bylo zmíněno, jedná se polodrahokam s vysokou tvrdostí, pročež různým broušení dostává nenahraditelný a kvalitní lesk. Největší naleziště onyxu se nacházejí v Brazílii, Uruguayi a na Madagaskaru. Chemický vzorec pro tento polodrahokam je SiO2 a dosahuje tvrdosti 6,6 až 7 Mohsovy stupnice.
Jeho jméno je derivátem řeckého slova, jež znamená nehet. Legenda vypráví, že bůžek lásky Amor svým proslulým šípem odstřelil nehty bohyně Venuše, když tato spala. Tyto úlomky rozesel po pískových pláních a osud je přeměnil v kámen, aby část božského těla Venuše byla zvěčněna.
Ovšem černá barva onyxu většinou není přírodní barvou nehtů. Tato zvláštnost se vysvětluje faktem, že v době starých řeků všechny barvy tohoto vápenatého kamene byly označovány a nazývány onyxem, od bílé až po tmavě hnědé a černé odstíny. Později římané tento název převzali, ale užívali ho pouze pro černý a tmavě hnědý kámen.
Mezi hlavní vlastnosti onyxu patří ochrana před špatnou energií a závistí. Také vyvažuje emoce, pomáhá získat sebeovládání a upevňuje vůli. Příznivě působí na narozené ve znamení Střelce, Býka a Berana.

Kompletní kolekci šperků WARA  z rukou samotných indiánů z Peru naleznete ZDE