Indiánské šperky z Peru

Indiánské šperky z Peru - obrázek
Indiánské šperky z Peru - obrázek

NAKAROVÁ MUŠLE (perleť)

Představujeme vám jednu z mušlí, NAKAROVOU MUŠLI (perleť), kterou naleznete v našem e-shopu šperků z rukou samotných indiánů z Peru.

 

Jedná se o měkkýše, původně obývajícího teplé vody Pacifiku. Jeho základní kompozice je z 90ti procent minerál zvaný aragonit a protein konchiolin. Tyto dvě složky se slučují v miniaturní destičky navrstvené na sebe, které odráží a lámou světlo a tímto vytváří onen perleťový efekt, který dává této mušli jméno.

Souprava - perleť

 

Perleť nebo nakar je výrobek ektodermických buněk v plášti tohoto měkkýše. Krev měkkýšů je bohatá na jistý typ tekutého vápníku, který se koncentruje mimo krevní oběh a krystalizuje do podoby uhličitanu vápenatého. Tento vytváří na vnitřní straně mušle  vrstvy, které se později skrojí do plátků různých šířek a užívají se pro různé ornamentální i kosmetické účely.
Nakarová mušle je odnedávna ozdobou šperků. Přisuzují se jí dokonce různé magické vlastnosti, třeba, že přitahuje pro svého uživatele peníze, blahobyt a obchodní úspěchy. Staří severoameričtí indiánští šamani věřili, že nakarová mušle zmírňuje menstruační bolesti a dokáže člověka emocionálně vyvážit. Pro Indy je symbolem spravedlnosti, loajality a laskavosti. V jižním pacifiku se jí přisuzují oživovací, povzbuzující a afrodiziakální vlastnosti. Působí blahodárně na narozené ve znamení Kozoroha, Berana a Blíženců.
První zmínka o využití perleti ve výrobě šperků pochází z 23. století před naším letopočtem v čínské knize Shu King. Staří Číňané již v té době užívali rozemletou perleť neboli nakar na léčbu srdečních onemocnění, krvácení, horečky či zažívacích potíží. Ve starém Egyptě se dávala perleť, náhrdelníky z nakarových mušlí či perly jako takové do pohřební výbavy mrtvím, protože perleť byla symbolem čistoty a nevinnosti a pomáhala tak nebožtíkovi najít cestu do onoho světa. Ve středověku si šperky zdobené nakarovou mušlí či perlami brali rytíři na bojiště, poněvadž věřili, že jim dodají speciální ochranu.
Další zajímavostí u nakarové mušle je její tvrdost a výdrž, i když pochází z živého tvora. Jedná se vlastně o biominerál.

Kompletní kolekci šperků WARA  z rukou samotných indiánů z Peru naleznete ZDE