Indiánské šperky z Peru

Indiánské šperky z Peru - obrázek
Indiánské šperky z Peru - obrázek

 

MUŠLE SPONDYLUS aneb ‘‘Mullu‘‘ ( čti Muju)

Představujeme vám jednu z mušlí SPONDYLUS ("Mullu"), kterou naleznete v našem e-shopu šperků z rukou samotných indiánů z Peru.

Odborný a vědecký název této mušle je “spondylus pictorium”. V kečuánštině, neboli v jazyce starých inků, byla nazývána ‘’mullu’’. Jedná se o mušli nádherných barev, které přechazejí z oranžovo hnědé, do temně fialové nebo také tmavě červené. Nachází se pouze na pobřeží severního Peru a jížního Ekvádoru v hloubce mezi 25ti až 90ti metry. Již pro staré indiánské kmeny měl spondylus posvátnou cenu, ale také důležitý obchodní význam, protože byl užíván jako platidlo při výměnném obchodu různých produktů s jinými a vzdálenějšími kulturami. Právě díky vysoké poptávce po této mušli se obyvatelé pobřežních lokalit stali vynikajícími mořeplavcemi a dokázali navázat kontakt s tak vzdálenými civilizacemi jako byly třeba středoamerické, a se kterými si vyměňovali vzájemné poznatky v práci s kovem a výrobě šperků.

V rámci obřadní symboliky byl spondylus považován za obětní dar bohům v kultu spojeným se zemědělskou činností, protože výskyt této mušle souhlasí s obdobím dešťů, které dělají zemi plodnou a produktivní. V centrálních Andách se dokonce věřilo, že bez oběti spondylu se deště nedostaví. Proto místní indiáni obětovali spondylus (mullu) studnám a vodním zdrojům před i po setí. Tyto dary byly jak mušle celé, tak rozemleté na prášek různého zabarvení dle přírodních barev, které mušle měla. Další ceremoniální použití spondyla bylo spojeno s těžbou přírodního hnojiva guano (trus ptactva žijícího na ostrovech při pobřeží Peru), které již staré pobřežní kultury dokázali cenit a využít v zemědělství. Sběratelé vozili na ostrovy prášek z rozemletého spondyla a kukuřičný nápoj chicha, aby poděkovali božstvu za tento přírodní dar.

Spondylus šperky

Z fyziologického hlediska je spondylus vlastně typ mořského šneka. Tento živočich vyměšuje sloučeniny a proteiny, které ztvrdnou a vytvoří kolem něj mušli, která je jeho úkryt a obrana. Barva mušle záleží na teplotě a typu planktonu, který se kolem spondyla vyskytuje. V teplejších vodách jížního Ekvádoru je zabarven do fialova, v severním moři Peru, pouze kousek nad bodem, kde se odklání Humboldtův proud, je zabarvění mušle oranžové a oranžovo-hnědé. Pro obyvatelé pobřeží byl spondylus důležitým metereoligickým indikátorem, protože když se vyskytl pod jistou zeměpisnou šířkou, znamelo to příchozí klimatický fenomén zvaný El Niňo, při kterém se studený Humboldtův proud odklaní o něco níž a do oblasti se dostane o hodně teplejší voda ze severu, která způsobuje katastrofu pro rybolov (ryby zvyklé na studenou vodu odplavou) a mnoho změn v počasí, což velmi ovlivňuje kvalitu sklizní v této oblasti.

Spondylus představuje a podporuje plodnost, blahobyt a dodává ochranu v krizových situacích. Vyhovuje zejména narozeným ve znameních jako jsou Ryby, Vodnář a Rak.

Kompletní kolekci šperků WARA  z rukou samotných indiánů z Peru naleznete ZDE