Indiánské šperky z Peru

Indiánské šperky z Peru - obrázek
Indiánské šperky z Peru - obrázek

 

Představujeme vám jeden z polodrahokamů TYRKYS (Andský tyrkys neboli krizokola), který naleznete v našem e-shopu šperků z rukou samotných indiánů z Peru.

Kámen modrozelené barvy, fosfát z hliníku a mědi. Jeho složení odpovídá chemický vzorec CuAl6(PO4)4(OH)8·5H2O. Je vyhledáváným polodrahokamem a najít jej není vždy snadné. Díky jeho nezaměnitelné barvě je již po tisíciletí užíván ve výrobě šperků a drahých ozdob.

Slovo tyrkys, jako takové, je velmi staré a jeho původ není známý. Jeho dnešní podoba pochází z francouzského názvu pierre turquoise, což znamená ‘‘turecký kámen‘‘. Jedná se ovšem o mýlku, vědci se domnívají, že toto nesprávné označení souvisí s faktem, že turci s tyrkysem sice obchodovali, ale žádné jeho naleziště se v Turecku nenachází.

Ruzné barevné tóny tyrkysu vzbudili zájem u mnoha starých civilizací, mezi ně patří Egypt, peršané, aztékové (a jiné staré kultury v Americe), Mezopotámie, staré obyvatele kolem řeky Ind a Číňany, minimálně od dynastie Shang. Přestože se jedná o jeden z nejstarších drahokamů prodávaných v Evropě (přes Turecko), spolu s jinými produkty pocházejícími z tzv. ‘‘hedvábné stezky‘‘, nebyl tyrkys považován jako důležitý ornamentální kámen až do XIV. století, kdy mu byly přiřčeny jisté profilaktycké vlastnosti – věřilo se, že kámen mění barvu dle zdravotního stavu jeho majitele, kterého zároveň chránil před maligními silami. Třeba aztékové zasazovali tyrkys do zlatých předmětů spolu s malachytem, jaspisem a různými mušlemi, obzvlášť na obřadních maskách a nožích, taktéž egypťané jím znázorňovali oči a významné body na posmrtných maskách důležitých osob. Tímto se zdůrazňuje spojitost tyrkysu a jeho fyzikálním významem pro lidské tělo a duši. Tyrkys všeobecně zvyšuje pocit zdraví a vitality, vyvolává vnitřní spokojenost a radost. Pomáhá překonat strasti prožité v minulosti a staré duševní rány. PříznIvě také působí na dýchací ústrojí. Je to kámen znamení Střelce, Vodnáře a Vah.

Kompletní kolekci šperků WARA  z rukou samotných indiánů z Peru naleznete ZDE