Intrauterinní inseminace (IUI)

Intrauterinní inseminace (IUI) - obrázek
Intrauterinní inseminace (IUI) - obrázek

 

K nejstarší metodě léčby mužské neplodnosti patří inseminace (umístění spermií manžela nebo dárce do dělohy ženy). Tato metoda řeší lehké až střední poruchy mužské plodnosti, kdy je možno laboratorní úpravou dosáhnout lepší kvality ejakulátu, nebo nepřítomnost spermií užitím darovaných pohlavních buněk.

AIH - tzv. homologní inseminace, je umístění pročištěných spermií manžela do dělohy ženy. Často je spojena s hormonální přípravou většího počtu vajíček ve vaječnících partnerky (stimulace vaječníků)

AID - tzv. heterologní inseminace je umístění spermií od dárce do dělohy ženy. Spermie dárce jsou uchovávány zamražené a důsledně a opakovaně vyšetřeny (genetické vyšetření dárce, vyšetření na HIV, žloutenku, syfilis, vyšetření SPG, fyzické a psychické předpoklady)

Indikace k provedení inseminace jsou poruchy kvality spermiogramu, sexuální odchylky, nepřítomnost spermií s nutností využití darovaných pohlavních buněk, použití zamražených spermií u partnerů podstupujících protinádorovou léčbu, některé imunologické příčiny neplodnosti a další.

Pro inseminaci je vhodné, aby spermiogram dosahoval koncentrace spermií 10 mil/ml

Úspěšnost inseminace se pohybuje mezi 10 – 15 % a závisí na příčině neplodnosti a kvalitě spermií.
Provádí se v přirozeném cyklu partnerky, kdy se tvoří ve vaječníku většinou jedno oplození schopné vajíčko, nebo po hormonální přípravě většího počtu vajíček ve vaječníku (stimulaci). Při stimulaci je pravděpodobnost otěhotnění větší, se zvyšujícím se počtem vajíček se však zvyšuje i riziko vícečetného těhotenství. Když dozrají vajíčka ve vaječníku (toto je zjištěno ultrazvukovou kontrolou), je hormonální injekcí navozeno uvolnění vajíčka (ovulace). Na dobu ovulace pak plánujeme samotné umístění spermií do dělohy (inseminaci). Výkon se provádí ambulantně, bez nutnosti narkózy a trvá jen několik minut. Partnerka se uloží do polohy stejné jako při gynekologickém vyšetření. Jako při vyšetření čípku pomocí poševních zrcadel si lékař vyhledá vstup do kanálu čípku děložního (zevní branku čípku). Po té je většinou nekomplikovaně zaveden připravený a promytý ejakulát tenkým a ohebným zavaděčem do dělohy ženy. Již samovolně pak předpokládáme proniknutí spermií do vejcovodů, kde probíhá oplození uvolněného vajíčka jako při přirozeném otěhotnění. Zda došlo k otěhotnění, může partnerka zjistit zhruba 2 týdny po inseminaci provedením těhotenského testu z ranní moči. Definitivní stanovení gravidity je možné za další týden ultrazvukovou kontrolou.

Autor: MUDr. Simona Jirsová