Jak může u vaší dcery propuknout rakovina děložního čípku

Rakovina děložního čípku je v České republice druhou nejčastější příčinou úmrtí na zhoubný nádor u žen. Na druhou stranu je to jediný druh rakoviny, proti kterému se lze účinně bránit očkováním

Rakovina děložního čípku se projevuje u většiny žen až po třicátém roce života. Nejčastěji se však ženy nakazí lidskými papilomaviry (zkráceně HPV) způsobujícími tuto rakovinu už v začátcích svého sexuálního života

HPV je nejčastějším sexuálně přenosným virem 

HPV viry se přenáší sexuálním kontaktem. Vědecký časopis Vaccine uvádí, že až 80 % sexuálně aktivní populace ve vyspělých zemích se za svůj život nakazí alespoň jedním typem tohoto viru.

HPV virus chytí vaše dcera od svého sexuálního partnera. Nemusí ani dojít k pohlavnímu styku, stačí dotyk široké oblasti v okolí pohlavních partnerů. Ne každý muž je samozřejmě přenašečem HPV viru. Ale čím více má vaše dcera sexuálních partnerů, tím větší má pravděpodobnost, že se nakazí HPV virem.

Navíc, pokud je vaší dceři její partner nevěrný, může se partner nakazit někde od jiné dívky či ženy a následně pak nakazit vaši dceru.


Nemoc se může projevit až za několik let

Pokud je vaše dcera nakažena infekcí, mohou se u ní začít množit karcinogenní buňky. Od nákazy HPV do propuknutí rakoviny může uplynout i několik let. Každý den u nás přitom na tuto nemoc umírá jedna žena.


Očkování brání vzniku rakoviny

Na našem trhu jsou momentálně k dispozici hned dva druhy očkování. Obě vakcíny (Cervarix, Silgard) účinně chrání proti infekci agresivními papilomaviry, které způsobují až sedmdesát procent případů rakoviny děložního čípku. 

Silgard ženy chrání proti čtyřem typům HPV virů, kdežto Cervarix jenom proti dvěma. Očkování Silgard navíc chrání proti vzniku genitálních bradavic. Tyto nepříjemné výrustky na intimních partiích ženy sice nejsou smrtelné, ale jsou velmi nepříjemné a jejich léčba je obtížná.

Lékaři doporučují podstoupit očkování mezi 9. a 26. rokem. Nejlépe pak před prvním sexuálním stykem, když ještě dívky nepřišly do styku s HPV virem.


Zdravotní pojišťovny na očkování přispívají

Obě očkování stojí kolem deseti tisíc korun. Zdravotní pojišťovny na ně v rámci svých preventivních programů přispívají. Navíc se za očkování platí postupně a lze je pořídit na splátky. Naočkovat se můžete například v Očkovacích centrech, které mají pobočky po celé republice a nabízí velmi nízké ceny. 

Zjistěte si více informací, jak chránit svou dceru na specializovaném webu o rakovině děložního čípku a možnostech ochrany VšeCoMůžu.cz