Jak pečovat o jemné dětské vlásky

Jak pečovat o jemné dětské vlásky - obrázek
Jak pečovat o jemné dětské vlásky - obrázek

Jemné dětské vlásky potřebují jinou péči nežli vlasy dospělé. Jak zajistit zdravý růst dětských vlasů a jak se starat o dětskou vlasovou pokožku se dozvíte v následujícím článku.

Péče o první vlásky

Během prvních měsíců života jsou dětské vlasy velice tenké, jemné a je jich málo. Jedná se o tzv. velusové vlasy, které postupně vypadají a nahradí je intermediální vlasy, což jsou přechodné vlasy batolecího období. Teprve v pozdějším věku začínají růst vlasy dospělé. První vlásky proto nepotřebují žádnou speciální péči a stačí je pouze 1x týdně umývat vodou.

Některé kojence ovšem v oblasti vlásků trápí seboroická dermatitida, což jsou žluté nebo nahnědlé šupiny, které se doporučuje alespoň obden natírat olivovým či slunečnicovým olejem, a to nejlépe cca 3 hodiny před večerním koupáním. Takto se šupinky změkčí a snadněji se z vlásků odstraní. K tomu si můžete pomoci i jemným kojeneckým kartáčem na vlasy.

Kdy začít používat dětské šampony?

Od půl roku dítěte můžete začít postupně používat dětské šampony, které jsou speciálně navrženy pro citlivou dětskou pokožku a zároveň nedráždí oči. Praktické jsou například jemné pěnivé gely určené na vlasy i celé tělo, které nabízí francouzská dermokosmetika Klorane.

Jemné dětské vlasy se také snadno zacuchají. Pro jejich bezbolestné rozčesání proto můžete používat praktický bezoplachový kondicionér ve spreji, který před česáním stačí pouze nastříkat na mokré vlasy.

Péče o atopickou vlasovou pokožku

Pokud vaše dítě trápí atopický ekzém, je nutné věnovat zvláštní pozornost i jeho vlasové pokožce, která bývá extrémně suchá a při častém mytí se snadno podráždí. Mytí vlásků je proto vhodné omezit na 1x týdně, někdy i méně. Vhodné je také používat šampony pro atopiky, které neobsahují dráždivou parfemaci. Skvělým tipem je např. zklidňující čisticí olej MIXA Atopiance, který vlasy i pokožku šetrně myje a zároveň intenzivně hydratuje.

Kvalitní dětskou vlasovou kosmetiku najdete na notino.cz, které pořádá i řadu slevových akcí včetně oblíbeného Black Friday.