Jak překonat zimní únavu tentokrát s fytoterapií

Jak překonat zimní únavu tentokrát s fytoterapií - obrázek
Jak překonat zimní únavu tentokrát s fytoterapií - obrázek

Tento týden se budeme v našich článcích věnovat fytoterapii a jejímu přínosu v těhotenství. Máme před sebou ještě mnoho chladných dnů a na mnohé z nás doléhá zimní únava. Přírodní léčiva nám mohou pomoci se  v zimním období cítit lépe.

Význam fytoterapie v těhotenství

Obor, který se zabývá léčením pomocí léčivých rostlin se odborně nazývá fytoterapie, a přípravky, které používá , nazýváme fytofarmaka. Termínem droga , který označuje usušené nebo jinak konzervované rostliny, živočichy, jejich části nebo produkty jejich metabolismu, slouží jako léčivo nebo k podobným účelům. 

Historie terapie léčivy  přírodního původu sahá do minulosti mnohem dřívější než terapie léčivy syntetickými, které byly do terapie uvedeny řádově před desítkami let. Dlouholeté zkušenosti s fytoterapií nám poskytují cenné informace  o indikacích , dávkováních a možných nežádoucích účincích jednotlivých léčivých rostlin. Lze sledovat , jakými proměnami fytoterapie prošla, některé dlouhodobé zkušenosti byly studiemi potvrzeny, o některých stále napanuje jednotný názor mezi odborníky  a některé byly jednoznačně vyvráceny. Fytoterapie se dnes využívá nejen na základě vědecky nepodložených zkušeností, ale také na základě  racionálních poznatků.  

Přínos fytoterapie v  těhotenství

 Bezesporu největší výhodou fytoterapie je pro těhotnou ženu nízké riziko nežádoucích účinků. U řady drog se setkáváme pouze s rizikem možné alergické reakce (je vhodné vzít v úvahu, že alergie se může vyvinout takřka na jakoukoliv látku nehledě  na to, zda je původu přírodního, i chemického). Těhotné a kojící ženy tuto skutečnost velmi vítají.Přiroze né přání vystavit plod co nejmenšímu riziku zdravotních komplikací  může být vhodným výběrem  fytofarmaka splněno.

Mechanizmus  účinku není u všech látekpřírodního původu zcela objasněn, svou roli také hraje fakt,  že mnohé přípravky neobsahují samotnou účinnou látku,  ale celý komplex látek. Ne u každé z nich lze prokázat  požadovaný účinek , nicméně jisté je, že droga kakožto směs látek účinkuje  komplexněji a účinky jednotlivých látek se vzájemně doplňují. To je jeden z důvodů, proč se terapie léčivy přírodního puvodu stává čím dál tím  oblíbenější u velkého množství pacientů.

Mgr. Lenka Sobková  - Bezpečné užívání léčivých rostlin v těhotenství