Jak vypadá Ugandská porodnice? Expedice Uganda

ugandaPokud v Ugandě řeknete, že máte jedno nebo dvě děti a na další rozšiřování rodiny nijak nepomýšlíte, určitě v tamějších obyvatelích vzbudíte údiv. Ženy v Ugandě mají totiž v průměru 7 dětí. Zatímco v Čechách potkáváme maminky s miminky v kočárcích pouze občas, v Ugandě mininka vidíme doslova na každém kroku. Přestože rodinu živí většinou pouce otcové, jejich výdělky bývají mnohdy nedostatečné, takže ženy si musí velice brzy po porodu přivydělávat. Maminky s kojenci a malými dětmi zcela běžně prosedí celý den u silnice a prodávají ovoce. Zdá se, že prodávají kdekoli cokoli, jen aby si přivydělaly, zbytek dne tráví domácími pracemi. Vodu nosí v plastových kanistrech podle tamějšího zvyku na hlavě, zatímco mají děti přivázané v šátku na zádech.
Jak vypadá Ugandská porodnice?

V Ugandě jsme měli možnost podívat se do jedné porodnice v Arua na západě Ugandy. Místní porodnice je součástí nemocnice Kulava. Nemocnice má téměř 200 lůžek. Potud se Ugandská nemocnice od české nijak neliší. Ale procházíte-li českou nemocnicí, obvykle na každém rohu narazíte na nějakého lékaře. Avšak, když jsme procházeli tamější nemocnicí, nepotkali jsme ani jediného. Proč? Zjistili jsme totiž, že v celé nemocnici pracují pouze dva lékaři. Většinu zdravotní péče poskytují zdravotní sestry.

porodnice Uganda
Každý pacient včetně žen po porodu je během svého pobytu závislý na pomoci svých přibuzných, jelikož nemocnice neposkytuje jídlo, oblečení ani prostěradla. Příbuzní musí do nemocnice pravidelně docházet, aby vařili, prali a pomáhli s čím je potřeba. Řada příbuzných poté přes noc dokonce přespává na zemi v nemocnici, kdyby jejich blízký v noci potřeboval pomoc a žádný zdravotní pracovník nebyl nablízku.



život v uganděKvůli dostupnosti zdravotní péče, fungování nemocnice, finančním problémům a mnoha dalším důvodům  se zhruba 50% všech dětí rodí v Ugandě mimo porodnici. Když už se maminky dostaví do porodnice, rodí se děti stejně jako u nás na porodním sále. Porodní sál vypadá radikálně jinak než u nás. Zdravotní personál čelí problémům s dodávkami elektrického proudu, přestože má nemocnice svůj vlastní generátor, i tak mohou termiti překousat elektrické vedení. Zdravotníci mají k dispozici jen staré vybavení, mají dřevěné inkubátory, pacienti spí na zrezivělých postelích a hygienické podmínky jsou pro nás nepředstavitelné.

Nejen tato nemocnice je ukázkou životní úrovně Ugandských obyvatel. Proto naše škola (English International School, Prague) uvažuje o další podpoře kontrétní školy v Arua (Arua Public Secondary School). Pokud se Vás tato problematika dotýká stejně jako nás, jsme otevření spolupráci.

Martina Pařízková, studentka 12. ročníku English International School, Prague