Jak zapojit do práce i ty nejmenší pomocníky

Jak zapojit do práce i ty nejmenší pomocníky - obrázek
Jak zapojit do práce i ty nejmenší pomocníky - obrázek

Děti v nízkém věku mají jednu velkou výhodu: při svých aktivitách nerozlišují práci a zábavu. Pro ně je svět, který objevují, plný dobrodružství a nezáleží na tom, jak ho vnímají dospělí. Proto je mnohem snazší využít jejich touhy objevovat a nechat je prozkoumat také svět úklidu v domácnosti nebo práce na zahradě. Má to spoustu výhod. V budoucnu pro ně pomáhání nebude žádná novinka a snadněji je zapojíte do rodinného života. Navíc je to bude bavit, protože se na chvilku stanou součástí vašeho dospěláckého světa. A výhodou je samozřejmě i to, že se naučí nové aktivity, které pomůžou rozvíjet jejich motoriku, schopnosti a znalosti.

Jak na to

Pokud se chystáte zapojit do práce opravdu malé děti, v prvním kroku je třeba vybrat vhodnou činnost. Ideální jsou práce na zahradě, jako je sázení, zalévání, starání se o kytky nebo plení. Pro tyto aktivity je třeba minimum nástrojů, postupem času je možné vidět výsledky a zároveň můžete děti učit o okolní přírodě.

Pokud je venku zrovna deštivo nebo není to správné období na hrabání v hlíně, zkuste je zapojit do jednoduchého úklidu nebo vaření. U vaření si ale dejte pozor: v kuchyni čeká na děti spousta nebezpečí. Je proto třeba jim najít vhodné místo, odkud budou mít přehled o dění v kuchyni, zároveň nebudou blízko žhavých plotýnek, vařící vody nebo trouby. Do práce je ale zkuste zapojovat. Zamilují si veškeré míchání, přihazování ingrediencí, patlání omáčky nebo zdobení koláčů. Váš výsledek možná nebude profesionální, ale ta radost v očích dítěte za to bude stát.

Nyní přejdeme od zábavy k té méně zajímavé práci. Možná to vaše děti nebude nijak extra bavit, ale zkuste je už odmala učit, že po hraní by měli uklidit hračky na místo. Že vysvlečené špinavé tričko patří do koše na prádlo. Že pokud vylijí sklenici s vodou, měli by si přinést utěrku a vodu utřít. Pokud budou tyto návyky znát od nízkého věku, v budoucnu pro ně budou automatické a při troše štěstí nebude třeba je přemlouvat pokaždé, když bude třeba je provést.

TIP: Podívejte se, jaké jsou podle Montessori vzdělávání vhodné práce pro děti různého věku.

Co vám pomůže

Je dobré zvážit nákup různých pomůcek, díky nimž bude práce pro děti jednodušší a které je pomůžou ochránit. Pořídit jim můžete vlastní výbavu pro práci na zahradě (malé hrábě, lopatku, dětský vozík) nebo kuchyňské náčiní (dětskou vařečku, plastové misky, mini chňapky).

Další vhodnou položkou na nákupním seznamu bude oblečení. Každé dítě vidí, že táta na zahradě pracuje v montérkách a s rukavicemi a že se v kuchyni používá zástěra. Pořiďte svým nejmenším pomocníkům stejné vybavení, jako máte vy (samozřejmě v dětské velikosti. Budou se tak cítit jako opravdoví dospěláci a s radostí se pustí do práce. Zároveň tyto kousky pomůžou děti ochránit před nejhorší špínou, odřeninami či popáleninami. Dvojitá výhra!

TIP: Dětské montérky a nějaká ta pracovní výbava pro děti může být super vánočním dárkem.