Jak zjistím, že jsem těhotná?

Jak zjistím, že jsem těhotná? - obrázek
Jak zjistím, že jsem těhotná? - obrázek

JAK FUNGUJE DOMÁCÍ TEST NA TĚHOTENSTVÍ?
V soupravě pro domácí těhotenský test je proužek obsahující chemikálie, který ve styku s močí ukáže za 1 - 2 minuty výsledek. Proužek ukazuje přítomnost hormonu, který se vytváří při těhotenství - lidského (humánního) choriogonadotropinu (hCG - human chorionic gonadotropin). Test je pozitivní (tj. ukazuje, že jste těhotná) jen tehdy, je-li ve vašem organismu dostatek hCG. V závislosti na menstručním cyklu a na tom, jak je vaše těhotenství pokročilé, může test domácí testovací soupravou dávat negativní výsledek (ukazující, že nejste těhotná) i v případě, že ve skutečnosti těhotná jste.

MOŽNÉ PŘÍČINY CHYBĚJÍCÍ PERIODY

  • Těhotenství je nejobvyklejší příčinou chybějících měsíčků
  • Antikoncepční pilulky - u některých žen, které používají tuto metodu antikoncepce, může dojít k tomu, že chybějí menstruační periody. Také po ukončení užívání antikoncepčních pilulek mohou v období 3 - 6 měsíců měsíčky chybět nebo mohou mít abnormální průběh.
  • Kojení může také způsobovat chybění menstruací, přesto však je možné, že menstruace chybějí proto, že jste během kojení otěhotněla
  • Některé léky mohou způsobovat změny v menstruačním cyklu. Poraďte se se svým lékařem o těchto změnách, užíváte-li nové léky
  • Některé nemoci mohou měsíčky oddálit; jakmile se uzdravíte, obvykle se vrátí do svého pravidelného cyklu
  • Podvýživa a snížená tělesná váha (možný důsledek špatných stravovacích návyků) mohou
    způsobit narušení cyklu
  • Usilovné tělesné cvičení může narušit tvorbu hormonů v organismu a zastavit menstruaci
  • V období blížícího se přechodu (menopauzy) se stává menstruační cyklus nepravidelný a nakonec se zastavuje. Navštivte svého lékaře, aby zhodnotil změny vašeho menstruačního cyklu.

JAK ZÍSKAT JISTOTU
Jestliže se vám měsíčky zpozdily a chcete použít domácí test na těhotenství, počkejte s jeho použitím 5 až 7 dní. V řadě testovacích souprav se doporučuje použití "již první den chybějících měsíčků", ale toto časné použití může přinést nepřesný výsledek. Pokud provedete test 7 - 10 dní po první vynechané menstruaci a výsledek testu je negativní, počkejte dalších několik dní a nedostaví-li se měsíčky, test zopakujte.
Lékař může provést jednoduchý test s krví odebranou z vaší paže a zjištěním koncentrace hCG stanovit, zda jste těhotná. Takový krevní test je přesnější, neboť s jeho použitím je možné odhalit nižší koncentraci hCG než s použitím domácího těhotenského testu.
Pokud vám domácí test ukázal pozitivní výsledek, zajděte neprodleně ke svému lékaři. Provede vyšetření k ověření, zda jste skutečně těhotná, a zařadí vás do prenatální péče.

 

 

zdroj: MediNovinky