Jaké je to poprvé

Kniha Pět v tom aneb Jaké je to poprvé se mi dostala do rukou nadvakrát – poprvé na knižním veletrhu v Praze začátkem tohoto května. Na stánku jsem se od ní nemohla odtrhnout, ale v hlavě mi probleskla rozladěná vzpomínka na časopisy s těhotenskou tematikou, a tak jsem se znovu zapřísahala: „Nene, zařekla jsem se, že nic „chytrého“ před porodem číst nebudu, tak to budu aplikovat i na oddechovou literaturu…“


Podruhé jsem se s knížkou setkala tak před týdnem – prostě na mne jukla v hromadě vrácených knih v knihovně… Zásada nezásada – za dva dny jsem ji měla přečtenou.


Je příjemné zjistit, že za Lamanšským průlivem žijí „normální“ ženy se svými strachy o postavu, s lenochoditidou, pokud jde o pravidelné cvičení, otázkami, kdy jet do porodnice, jak to zařídit, aby TO moc nebolelo, pochybnostmi, jak skloubit práci, mateřství a společenský život…


Účetní, policistka, vědkyně, specialistka na evropský obchod a ošetřovatelka si na nic nehrají, a přestože jsou každá z jiného těsta, padly si do oka, dokázaly i o těch nejintimnějších věcech napsat vtipně, lehce, aniž by mohly kohokoliv popudit.


Takže – jak to probíhá v prenatální poradně v jiné zemi? Jak asi tak anglické ženy vnímají svá ňadra nabývající na objemu? Ach ta předsevzetí o zpevnění břicha a pozadí! Pozvracet se na porodním sále není žádná ostuda! Jedna strie nebo deset – to už vyjde nastejno! … ale za to miminko to stojí!  

Témata: