Jídlo a pití během porodu

Názory na jídlo a pití během porodu se velmi liší. Z čeho vyplývají obavy? Vždy je reálné riziko, že rodička v případě, že ji bude nutno uspat pro akutní císařský řez, umělé porození placenty nebo pro ošetření poporodních poranění, může v celkové anestezii vdechnout svůj žaludečního obsah. Obsah žaludku bývá hodně kyselý, a právě kyselost může zcela poničit plíce a vyřadit jejich funkci. Pokud tato událost nastane, odborně se jí říká aspirace, je akutně ohrožen život matky. U žádné rodičky nelze dopředu s jistotou zaručit, že její porod neskončí operačním výkonem v celkové anestezii. Proto mnoho porodnic na celém světě dodržuje pravidlo, že při porodu se nepodává jídlo ani pití. Pro většinu žen nepředstavuje lačnění během porodu problém, neboť na jídlo stejně nemají chuť, většina z nich však silně pociťuje potřebu se napít.


Někdy průběh porodu vyžaduje přísun energie i tekutin. Tento stav se běžně léčí nitrožilním podáním tekutin, často se zdrojem energie, cukr (glukóza) v infuzi. Rutinní nitrožilní infuze je však třeba také podávat s opatrností, a vedle toho brání ženě ve volném pohybu.


V České republice anesteziologové a porodníci vesměs postupně ustupují od striktního zákazu pití během I. doby porodní. Rodička by však měla pomalu a pouze po douškách (v anglické literatuře sipping neboli srkání) požívat speciální, izotonické nápoje, které nezvyšují nebo dokonce spíše snižují kyselost žaludečních šťáv, snižují náchylnost ke zvracení a pochopitelně zvyšují komfort rodičky na porodním sále. Pokud nastane důvod k anestezii, pak budou anesteziologové v zájmu matky upřednostňovat místní anestezii.



Pokračování Průběhu porodu si můžete přečíst zítra.
Z Knihy o matce a dítěti, která vyjde v tomto roce.


MUDr. Antonín Pařízek, CSc.
Témata: