Kdy začíná plod vidět, slyšet a vnímat?

Smyslové orgány jsou anatomicky založeny již na začátku druhé třetiny těhotenství (na začátku II. trimestru), ale teprve v jeho poslední třetině (ve III. trimestru) se probouzejí.

 

Konec 3. měsíce:

 

Hmat a chuť

Zdá se, že hmat je prvním smyslem, který se projeví. Receptory kožní citlivosti, např. v prstech, jsou na svém místě už koncem 3. měsíce. Přibližně v polovině těhotenství dosvědčují pohyby, jimiž plod reaguje na hlazení bříška matky, jeho velkou citlivost na dotek. Ve stejné době se plod také seznamuje s chutí (především sladkou) plodové vody, kterou polyká. Chuťový systém plodu je připraven k činnosti od konce 3. měsíce.

 

Konec 6. a začátek 7. měsíce:

Sluch, zrak a čich

Vnitřní ucho plodu je zcela vyvinuto od poloviny těhotenství a jeho sluchový systém normálně funguje od poloviny 7. měsíce. Sluchový nerv je jediným smyslovým nervem, který je v tomto věku dokonale funkční. Rodiče se nezřídka uchylují k hlasové nebo zvukové stimulaci plodu a jejich vynalézavost nezná hranic. Kutilové vyrábějí i složité zvukové aparatury pro přenášení hudebních skladeb, v přesvědčení, že z dítěte vytvoří hudebního génia nebo alespoň jedince s hudebních sluchem, který jim samotným celoživotně chybí apod. Váš hlas nebo vnější zvuk sice dolehne k plodu značně deformovaně, ale stimuluje ho. Dosud není věrohodně potvrzeno, že by hlas rodičů byl dítěti po narození povědomý. Zrakové vybavení plodu, zejména struktura oka, je v 7. měsíci dostatečně vyvinuto, aby umožňovalo vidění.

Naopak nejsme schopni přesně určit, od kterého okamžiku funguje čich plodu, i když je pravděpodobné, že vnímá vůně mnohem dřív než v termínu porodu.

 

MUDr. Antonín Pařízek, CSc.
Ivana Ašenbrenerová

/Z připravované knihy o těhotenství a porodu