Když miminko nechce pít

O kojení se toho dozajista napsalo už spousty. Stejně jako se mění doba, mění se i názory na něj . Zatímco před pár lety nebyly maminky tak  vedeny ke kojení a propagovala se umělá výživa, dnes je to naštěstí naopak.

 

Ale konečné rozhodnutí, zda budete kojit, či sáhnete po kojenecké láhvi, je jen na vás samotných. Nikdo vás nemůže nutit ani kritizovat za vaše rozhodnutí. Pokud jste dala kojení zelenou je to skvělé! Mateřské mléko je pro vaše miminko to nejlepší, co mu můžete, kromě své lásky a péče, dát.

 

Avšak začít kojit není vždy tak jednoduché jak by se mohlo zdát. Jedním z nejdůležitějších faktorů pro úspěšné kojení je bezesporu bezprostřední přiložení miminka k prsu, co nejdříve po porodu. Nemocnice, kde vám právě toto umožní a vůbec propagují kojení jsou označovány jako BFH – baby friendly hospital neboli „k dětem přátelské nemocnice“.

 

V těchto nemocnicích udělají maximum proto, abyste mohla začít úspěšně kojit. Avšak přes veškerou snahu personálu i vaší se může stát, že děťátko odmítá pít.

 

Náš drobek se sice narodil o dva týdny dříve než byl plánovaný termín, ale vše bylo naštěstí v pořádku. Jelikož jsme vybrali právě nemocnici BFH, byl mi drobeček přiložen k prvnímu kojení, hned jakmile to bylo možné.  Pravda pít se mu moc nechtělo a raději v teple mého náručí usnul. Nebylo divu po tak velkolepém výkonu, který právě absolvoval. Od paní doktorky jsem se dozvěděla, že to není zase takový problém. Problém ovšem přeci jen nastal.

 

Naše miminko si usmyslelo, že když už teda po něm chceme něco tak náročného jako je samostatné sání, tak tedy dobrá, ale jen z jednoho prsa. Přeci se nebude namáhat hned dvakrát. Ač jsem se snažila sebevíc, jeden prs vždycky vypil, druhý zůstával bolestivě nalitý.  Na radu sestřiček jsem chodila odstříkávat a stále znovu jsem se ho pokoušela přesvědčit, že mlíčko má i jinde. Maličký však i nadále stávkoval.

 

Paní doktorka mi vysvětlila všemožné polohy, kterých lze při kojení využít a neustále mi dodávala sílu a chuť do dalších pokusů. K ruce mi dala jednu ze sestřiček, která mi při dalším kojení měla pomoci.

Ta se snažila po dobrém asi pět minut, potom dost neurvalým způsobem natlačila malého hlavičku k mému prsu, který bolestivě zmáčkla a snažila se ho tak přesvědčit, aby se napil.

 

Její necitlivý přístup samozřejmě nepřinesl žádný úspěch a ona sama ho komentovala slovy: „To jsem snad v životě neviděla.“ A tím považovala celou věc za vyřízenou.

Naštěstí ostatní personál udělal maximum. Díky nim jsme odcházeli domů a zvládli jsme to!

 

Můj případ není zdaleka tak ojedinělý, jak si myslela mladá sestra. Některé děti odmítají pít vůbec. Proč? Na to mi odpověděla laktační poradkyně Jitka Svobodová:

„ Některé děti se musí sací reflex teprve trpělivě naučit užívat. Nevzdávejte proto kojení při prvním neúspěchu. Zkoušejte stále pravidelně přikládat děťátko k prsu, jen tak se to může naučit a jen tak se také rozběhne tvorba mléka.  V prvních dnech jsou prsy měkké díky mlezivu, po třech až pěti dnech se vytvoří plnohodnotné mateřské mléko a prs ztvrdne. Díky tomu může být sání pro dítě obtížné.“

 

Od Jitky jsem se také dozvěděla, že každé děťátko po narození ví, že ten nepříjemný pocit, který se mu tak nelíbí a který dává najevo pláčem, je hlad. Ale netuší, že krmení jej zažene. Teprve se musí naučit, že kojení je jídlo a jídlo znamená zahnání hladu. Některé děti to pochopí hned a jiným to trvá déle. Díky tomu se může stát v počáteční fázi kojení jedním velkým únavným bojem.

 

Pokud chce maminka úspěšně nakojit, neměla by v žádném případě kojit plačící a rozrušené dítě. Nebude dobře pít. Proto je nutné miminko vždy uklidnit. Měly byste také vytvořit příjemnou a tichou atmosféru. Nerušte dítě prudkými pohyby nebo hlukem.  Také byste měly vědět, že velikost prsů nemá na kojení žádný vliv. Problém však může nastat s vpáčenými bradavkami.  Ale i na to dnes existují nejrůznější pomůcky a prostředky, které vám pomůžou ke zdárnému kojení. Vyberte také vhodnou polohu, aby mělo děťátko dostatek prostoru.

 

V každém případě, pokud máte chuť kojit a máte s tím problém, vždy se raději obraťte na laktační poradkyni nebo lékaře.

 

 

U drtivé většiny maminek počáteční problémy a obavy odezní a vy si teprve potom vychutnáte tu jedinečnou krásu okamžiku splynutí s vaším miminkem…

 

 

 

Petra Makoliová