Klidový režim nezabrání potratu ani předčasnému porodu - dotaz z PORADNY

Otázka:
Pane doktore, znám váš názor na to, že klidový režim nezabrání ani porodu ani potratu, ale na druhou stranu vím, že stále ještě dost  žen proleží velkou část těhotenství v nemocnici na udržování. Myslíte, že je to opravdu zbytečné? Podle mne jsou ty ženy dost často stresovány jen z toho nemocničního prostředí. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, žijeme v době tzv. evidence based medicine, čili medicíny založené na důkazech, jen - pevně doufám - už je zvolna pryč doba, kdy jsme se řídili pouze zkušenostmi našich předků a tradicemi - tzv. empirická medicína. Všechny moderní postupy a přístupy - důkazy - vyplývají z rozsáhlých studií, které jsou neustále přehodnocovány a vyhodnocovány. Souhrnné informace jsou volně přístupné na různých serverech, jedním z největších, ne-li největším, je např. Cochrane Library, což je odborná databáze (jakási virtuální knihovna), která  tato doporučení a postupy hodnotí a lze z ní  vybrat jasné doporučení. Byla provedena celá řada studií, které JEDNOZNAČNĚ ukázaly, že klidový režim nezabrání ani potratu, ani předčasnému porodu. Otázkou je, co znamená pojem klidový režim - ležení v nemocnici či doma ? - myslím ležení v posteli - má to opravdu význam. Nejen tvrdím, že NEMÁ . Jisté omezení fyzické aktivity je ale jistě vhodné, ale jen snad aby byla nastavena určitá hranice, např. nedobíhat tramvaje, autobusy v pokročilém těhotenství, nenosit těžké předměty (více jak 5kg), jako jsou např. děti apod. :-). V současné době se poněkud mění náhled na příčinu předčasného porodu, již víme,není  to jenom nejvíce zmiňovaná infekce v porodních cestách ( výskyt mikrobů ) ,ta se se vší pravděpodobností ukazuje jako jeden ze spolufaktorů - spouštěcí příčina ? , prvotní příčina bude zřejmě spočívat v poruše tolerance plodu matkou - plod je z poloviny "otcovský" a zatím z neznámých důvodů v některých případech vyvíjí matka obranné mechanismy směrem k plodu ( podobně jako kdybychom si představili transplantovaný orgán )  a složitým působením různých látek může dojít k rozběhu předčasného porodu. Celý výzkum je zatím "v plenkách",nicméně řada věcí se jeví nadějně - aspoň co se možných mechanismů týče. Z toho vyplývá:  stěží si dokáži představit, že by  v takovém složitém mechanismu měl mít klidový režim nějakou zásadní úlohu....:-))).Takže to není názor můj,ale názor všeobecný. Bohužel, tato informace ještě stále nepronikla do odborných kruhů nejen u nás,ale i třeba v zahraničí.  Takže proto zatím - bohužel - řada těhotných dlouhou dobu v porodnici proleží,aniž k tomu je racionální důvod...Metaanalýzy = srovnání ukazují,že klidový režim  vytvoří spíše  přesně to ,co píšete vy, tj. zbytečný stres.
Tady uvádím několik odkazů na výše uvedené metaanýlýzy studií o klidovém režimu a potratu a předčasném porodu - v angličtině.
http://www.update-software.com/Abstracts/ab003581.htm - o předčasnému porodu
http://www.update-software.com/Abstracts/ab003576.htm - o potratu
http://www.update-software.com/Abstracts/ab000110.htm - o klidovém režimu a preventivní hospitalizaci u vícečetných těhotenství
Prosím, nepište mi tedy ,že znáte "MŮJ názor, že klidový režim nezabrání ani potratu ani předčasnému porodu",  není "MŮJ" - tady je to černé na bílém :-))).

 

MUDr. Michal Koucký